Suomenlahti Pietarin suojana

Suomenlahden meri- ja rannikkopuolustus oli keisarillisen Venäjän mittavimpia rakennushankkeita

Sotatieteiden tohtori Ove Enqvistin ja historiakirjailija Johanna Pakolan toimittama tietoteos Suomenlahti Pietarin suojana pureutuu perusteellisesti Suomen, Viron ja Venäjän rannikoille rakennettuun valtavaan meri- ja rannikkopuolustusjärjestelmään, joka hajosi heti valmistuttuaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Kirjan kirjoittajakaarti koostuu eturivin asiantuntijoista näistä kolmesta maasta. Kirjassa on runsas, suureksi osaksi aiemmin julkaisematon aikalaiskuvitus.

Keisarillinen Venäjä rakensi Suomenlahdelle 1900-luvun alussa ainutlaatuisen puolustusjärjestelmän. Se suunniteltiin ja toteutettiin useassa eri osassa, ja kokonaisuus laajeni osin Suomenlahden ulkopuolellekin. Sen perintö on näkynyt esimerkiksi Suomen rannikkotykistössä, joka perustui monin paikoin Venäjältä perittyyn rannikkopuolustukseen.

Nyt, vuosisata I maailmansodan jälkeen, viimeisistä linnakkeista on luovuttu, mutta Suomenlahden rannoille rakennettu linnakeketju ja maalinnoitukset ovat monin paikoin yhä hyvin nähtävissä. Mantereella kohteita löytyy muun muassa Helsingin, Viipurin ja Tallinna ympäristöstä. Veneilijöille useat linnakkeet ovat tuttuja viime vuosien purjehdusretkiltä. Väylien varsilla on havaittavissa myös muita jälkiä merilinnoituksen ajoilta: muun muassa laituripaikkoja, rakennuksia, sukellusveneverkkojen kiinnikkeitä ja mökkien pihoilla olevia merimiinojen kuoria ja miinaverkkojen uimureita.

Puolustusjärjestelmää on yleensä tutkittu lähinnä rannikkopatterien näkökulmasta. Nyt käsitellään ensimmäistä kertaa koko järjestelmää sekä alueellisesti että temaattisesti: kokonaisuutta ei voi ymmärtää ilman meri- ja ilmavoimien, maarintamien, sotasatamien ja muiden osa-alueiden tarkastelua.

Kirjan kirjoittajat: Leonid Iljasovitš Amirhanov, Jukka Anteroinen, Ove Enqvist, Kenneth Gustavsson, Ilkka Hovi, Aimo Jokela, John Lagerstedt, Kaj-Erik Löfgren, Mikko Meronen, Johanna Pakola, Alexander V. Pavlov, Ronny Rönnqvist, Pekka Silvast, Harri Tielinen, Robert Treufeldt ja Stanislav Vorobjov.

Ove Enqvist ja Johanna Pakola (toim.): Suomenlahti Pietarin suojana (Docendo 2016), ISBN 978-952-291-236-7, 323 sivua, sh. 39,90 euroa

suomenlahti-pietarin-suojana