Vlasovin armeija – Stalinin sotilaat Suomen palveluksessa
Tiedustelua, sabotaasia ja propagandaa haamuarmeijan nimissä.
Suomi luovutti sisäministeri Yrjö Leinon päätöksellä huhtikuussa 1945 Neuvostoliittoon 20 henkilöä. Carl-Fredrik Geustin tietokirja Vlasovin armeija kertoo uutta tietoa mm. näiden ”Leinon vankien” taustasta ja toiminnasta Suomen palveluksessa.
Vankkaan tutkimustyöhön perustuva Vlasovin armeija kertoo vähän tunnetusta talvi- ja jatkosodan tiedustelu- ja propagandatoiminnasta. Kirjassa on runsas ja harvoin käytetyistä kokoelmista koottu kuvitus.
Jatkosodan aikana monet suomalaisten sotavangeiksi jääneet ja rintaman toiselle puolelle loikanneet punasotilaat kiinnostuivat toimimaan Neuvostoliittoa vastaan. He pyrkivät etenkin Venäjän vapautusarmeijaan (ROA), jota johti saksalaisten vangitsema ja puolta vaihtanut kenraaliluutnantti Andrei Vlasov. Todellisuudessa ROA oli vain propaganda- ja haamuorganisaatio, ja Vlasov sai komentoonsa taistelujoukkoja vasta aivan sodan lopussa.
Suomessa erityisen tärkeää toimintaa olivat Päämajan erikoistiedotustoimiston sotavankilehdet Gazeta vojennoplennyh ja Severnoje slovo. Niiden toimitustyöstä vastasi Osasto Sokolov -niminen yksikkö, joka oli koottu paluuhaluttomista talvisodan sotavangeista.
Venäläisemigrantti Petr Sokolovin johtaman ryhmän jäseniä olisi odottanut Neuvostoliitossa todennäköinen teloitus, ja he jäivät välirauhan alkaessa Suomeen väärien nimien turvin. Jatkosodan päätyttyä Neuvostoliitto vaati erityisesti Sokolovin palauttamista, mutta hän ei kuulunut Leinon vankeihin, vaan hänet autettiin turvaan Ruotsiin.
Suomen sotilastiedustelun huippusalaisessa Vakoilukoulussa muodostettiin myös ROA:n salainen tiedustelurykmentti. Agenttikoulutus osoittautui epäonnistuneeksi, kun useimmat vakoilijat katosivat tehtävillään. Toteuttamatta jäivät suurimittaiset suunnitelmat iskeä venäläisin kommandojoukoin rintaman taakse teollisuuslaitoksiin ja nostattaa Pohjois-Venäjän pakkotyöleirit kapinaan.
Carl-Fredrik Geust on tekniikan tohtori h.c. ja sotahistorian asiantuntija. Hän on kirjoittanut ja toimittanut lukuisia ilmailu- ja sotahistoriallisia kirjoja.
Carl-Fredrik Geust: Vlasovin armeija – Stalinin sotilaat Suomen palveluksessa (Docendo 2017). Sidottu, 257 sivua. ISBN 978-952-291-342-5.