kirja_semmonensavotta

Eero Marttinen ja Hannu
Kahakorpi (toim.), Semmonen
savotta – Talvi- ja jatkosota Kalle
Päätalon silmin


Gummerus 2014,
ISBN 978-951-20-9709-8,
252 sivua
Jalava 2014, 206 sivua

“Talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin on kiinnostava tietoteos kaikille sotahistoriasta, Suomen sota-ajasta tai Päätalosta kiinnostuneille.”Sota muutti Kalle Päätalon niin kuin koko Suomen

Eero Marttisen ja Hannu Kahakorven toimittama Semmonen savotta – Talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin on kiinnostava tietoteos kaikille sotahistoriasta, Suomen sota-ajasta tai Päätalosta kiinnostuneille. Kalle Päätalo tarjoilee romaaneissaan ainutlaatuisen tarkan, tavallisen suomalaisen sotilaan näkökulman, jonka oleellisimmat havainnot on tiivistetty tähän kirjaan. Päätalon ystäville Semmonen savotta taas antaa laajemman valtakunnallisen ja maailmanpoliittisen kehyksen kirjailijan sotakertomuksiin. ”Oli jo täysin pimeää kun pystytimme suksemme Kummun asuinrakennuksen nurkkaristeykseen, nilistimme sahat olkauksesta ja työnnyimme pirttiin. Olin sulkemassa takanani pirtin ovea, kun Kalle-setä sanoi, oikeammin älähti:
– Nyt se on sitte alakanu! Käsitin heti mikä oli alkanut. Samoin
isä, koska sanoi: – Vain sovaksi ratkesi!”

Kalle Päätalo kertoi 1900-luvun Suomesta tarkemmin kuin kukaan muu kirjailija – niin myös sodasta. Kalle lähti sotaan, haavoittui, toipui, rakastui, pettyi rakkauteen ja sai lopulta elämänlangasta kiinni sodan jälkeen niin kuin moni muukin suomalainen.

”Minulle silloin vielä vähän tuntemani Tampere aivan kihisi suurten, tulossa olevien tapahtumien enteitä. Minulle itselleni merkitsi eniten, että sota loppuisi ja pääsisin lähes viiden vuoden yhtämittaisen palvelun jälkeen vapaaksi. Pääsisin aloittamaan siviilielämän. Ja kaupungissa, vieläpä Tampereella! Käsitin että vanha haaveeni toteutuisi nyt kuin luontojaan, puolivahingossa.”

Päätalo-elokuvan ohjaaja ja suuri Päätalon ihailija Hannu Kahakorpi on poiminut Semmoseen savottaan Päätalon sotaan liittyvistä katkelmista kiinnostavia yksityiskohtia. Laajempaa näkökulmaa varten Kallen tarinat rinnastaa Suomen ja maailman sotahistoriaan toinen Päätalotuntija, toimittaja Eero Marttinen.

Taivalkoskelainen kirjailija Kalle Päätalo (s. 1919) osallistui sekä talvi- että jatkosotaan, jossa haavoittui. Parannuttuaan hän toimi sotavankileirin talousaliupseerina.

Kirjan toimittajista Eero Marttinen on Kainuun Sanomien pitkäaikainen kulttuuritoimittaja, joka on toiminut käsikirjoittajana mm. Mikko Niskasen Kalle Päätalo – elokuvassa Elämän vonkamies (1986). Hannu Kahakorpi on puolestaan helsinkiläinen tv- ja elokuvaohjaaja, – käsikirjoittaja ja -tuottaja, joka on ohjannut mm. elokuvan Päätalo (2008). Hän on myös Lapin korkeakoulukonserniin kuuluvan Pohjoisen kulttuuri-instituutin elokuva- ja televisiotuotannon professori.