Sisäinen turvallisuus horjuu

sisainen_turvallisuus_horjuu_500px

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvio kirjassaan Sisäinen turvallisuus horjuu Suomen kovan sisäisen turvallisuuden nykytilaa ja Suomeen kohdistuvia uhkia.

”Sisäisestä turvallisuudesta ei aikaisemmin ole kirjoitettu kirjoja kovan ytimen näkökulmasta. Nyt voin katsoa asioita laajasti ja ilman virassa olon kaikkia rajoitteita. Kohdennan puheenvuoroni kaikille Suomen turvallisuudesta kiinnostuneille”.

Turvallisuuspoliittisesti Suomessa on mennyt poikkeuksellisen hyvin, mikä näkyy päätöksentekijöidemme halussa ja kyvyssä reagoida uusien ja yllättävien uhkakuvien vahvistumiseen.

Sisäisen turvallisuutemme uusin haaste on turvapaikanhakijoiden määrän hallitsematon kasvu. Muita haasteita ovat järjestäytyneen rikollisuuden uudet muodot, terrorismin mahdollinen leviäminen myös Suomeen ja rajat ylittävä kyberrikollisuus.

Kun turvallisuusympäristön muutokseen liitetään maamme talouden ongelmat, olemme uudessa tilanteessa, johon Suomen päättäjät eivät ole kokonaisvaltaisesti ja strategisesti vieläkään heränneet. Pitäisikö Suomeen perustaa turvallisuusministeriö?

Mikä on median valta ja vastuu Suomessa? Mikä on epäiltyjen rekisteri ja miten sieltä on voinut vuotaa tietoja julkisuuteen? Miten Helsingin huumepoliisin ex päällikön Jari Aarnion tapaus vaikuttaa kansalaisten mielikuvaan poliisista? Muun muassa näihin kysymyksiin kirja antaa vastauksia.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on toiminut yli 43 vuotta poliisipäällikön tehtävissä: nimismiehenä, lääninpoliisijohtajana ja viimeiset noin seitsemän vuotta poliisiylijohtajana, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle kesällä 2015. Kirjan teossa Paateroa on avustanut toimittaja, valtiotieteen maisteri Heino Ylisipola.

Mikko Paatero: Sisäinen turvallisuus horjuu (Docendo 2016), sidottu, 272 sivua, ISBN 978-952-291-289-3.