Se oli yhtä tulihelvettiä – talvi- ja jatkosodan kasvot
”Tavoitteenani on ollut tehdä helposti lähestyttävä, tarinallisuuteen perustuva kirja joka tempaa mukaansa myös sotahistorian vasta-alkajan.”
Lappalaisen haastattelukirja päästää ääneen sotiemme veteraaneja, jotka kertovat omakohtaisesti sodan kurimuksesta, taistelutilanteista ja siitä, kuinka ihme tapahtui: Neuvostoliitto ei saanut miehitettyä Suomea talvisodassa eikä jatkosodassa. Sotilaiden, siviilien, kaatuneiden omaisten, miesten, naisten ja lasten tarinat näyttävät lukijalle sodan monet kasvot.
Ääneen pääsevät talvisodasta Ihantalan torjuntataisteluihin palvelleet rintamamiehet, lotat ja kotirintamalla uurastaneet. Osalla heistä sota ei päättynyt rauhantekoon: menetyksiä – niin kaatuneita omaisia kuin Karjalaan jääneitä koteja – ja sotaan hukattua nuoruutta surtiin koko elämä.
Haastateltujen joukossa ovat mm. professori Heikki A. Reenpää, SS-miehenä palvellut Kosti Cande, vuoden 2015 lotta Aura Aumo, opetusneuvos Antti Henttonen sekä hiljattain edesmenneet ”julkkisveteraani” Hannes Hynönen ja kunnallisneuvos Veikko Juvonen.
Veteraanien ja omaisten tarinoiden lisäksi kirja esittelee sodanjohtoa ja keskeisiä sotatapahtumia asiantuntijoiden esittelemänä. Erityisesti professorit Martti Turtola ja Pekka Visuri sekä tietokirjailija Paavo Friman jakavat tietämystään maamme kohtalonhetkistä.
Tarja Lappalainen on tietokirjailija, joka valmistelee parhaillaan kirjoittamisen väitöskirjaansa.
Se oli yhtä tulihelvettiä -kirjaan haastatelluista sotiemme veteraaneista julkistustilaisuudessa ovat mukana Heikki A. Reenpää ja Ihantalan tulihelvetistä selvinnyt Eeri Hyrkkö.
Tarja Lappalainen: Se oli yhtä tulihelvettiä – talvi- ja jatkosodan kasvot (Docendo 2016), ISBN 978-952-291-286-2, sidottu, 309 sivua.