Salaisen sodan asiamies – Mannerheim-ristin ritari Paavo Suoranta

 

Salainen partiomies, asekätkijä, Stella Polaris -operaation valmistelija, Nato-maiden vakooja… Mannerheim-ristin ritari Paavo Suorannan elämäntarina tarjoaa poikkeuksellisen näkymän suomalaiseen tiedusteluhistoriaan. Vuonna 1917 syntynyt Suoranta oli mukana niin talvisodan partiomatkoilla, välirauhan tiedusteluretkillä, jatkosodan kaukopartioissa kuin sodan jälkeisessä tiedustelutoiminnassakin. Salaisen sodan asiamies keskittyy jatkosodan jälkeiseen tiedusteluun, operaatioihin jotka ovat pitkään pysyneet salassa.

Jatkosodan jälkeen Suoranta oli mukana Päämajan kaukopartioiden asekätkennässä, jonka tarkoitus oli varautua pelättyyn neuvostomiehitykseen. Lisäksi Suoranta osallistui Tornionjokilaaksossa Päämajan kaukopartiopataljoonan Stella Polarikseen, jossa Suomesta kuljetettiin Ruotsiin laskuvarjoja ja radioita. Suoranta oli myös perustamassa peiteyritystä tiedustelutoiminnan varalle – yritykseen palkattiin entisiä kaukopartiomiehiä, jotka olivat tiedusteluvalmiudessa ja tarkkailivat mielialoja.

Vuonna 1947 kaukopartiomiehet alkoivat värvätä tiedustelijoita Neuvostoliittoon suuntautuvaa partiotiedustelua varten. Toimintaa tuki länsitiedustelu (CIA), jolla oli luettelo suomalaisista kaukopartiomiehistä. Salaisen sodan asiamies julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2006, ja julkaisun jälkeen Turunen sai uutta tietoa Suorannan partiomatkoista sodan jälkeen. Kävi ilmi, että Suoranta paitsi värväsi kaukopartiotovereitaan ja koordinoi toimintaa myös teki itse kylmän sodan aikana vaarallisia tiedustelumatkoja Neuvostoliittoon. 1950-luvulla Suoranta taas lähti rauhanturvaajana Suezille suomalaisten ensimmäiseen YK-operaatioon, mutta tässäkin operaatiossa tarvittiin hänen tiedustelutaitojaan: hänen piti tarkkailla joukossa palvelleita suomalaisia.

Salaisen sodan asiamies kertoo tiedusteluhistorian ohella myös Paavo Suorannan henkilökohtaisesta elämästä, työurasta ja perheestä, jota tiedustelutoiminta varjosti. Entiset kaukopartiomiehet varautuivat kiinnijäämiseen vielä kylmän sodan loppuun asti.

KTT Pekka Turunen on toiminut tutkimusjohtajana Kuopion yliopistossa sekä vierailevana professorina New Hampshiren yliopistossa Yhdysvalloissa. Vuodesta 2008 hän on työskennellyt Maavoimien esikunnassa sekä palvellut upseerina kriisinhallintatehtävissä.