Pohjolan salainen liitto

Vaiettu yhteistyö – näin Suomi ja Ruotsi varustautuivat salaa idän uhkaan kylmän sodan aikana

Sten Ekmanin Pohjolan salainen liitto – Ruotsi ja Suomi kylmässä sodassa on kiehtova historiateos kylmän sodan aikana maiden, pitkälti salaisesta yhteistyöstä sotilas- ja turvallisuuspolitiikasta idästä tulevaa uhkaa vastaan.

Suomen ja Ruotsin kokema uhka idästä hallitsi suurta osaa 1900-lukua. Kylmän sodan aikana Suomi oli sidottu sotilaallisesti Neuvostoliittoon YYA-sopimuksella, minkä vuoksi virallinen sotilaallinen puolustus oli suunniteltava lännestä tapahtuvan hyökkäyksen varalta. Koska Ruotsi ja Suomi eivät voineet varautua Neuvostoliiton mahdolliseen hyökkäykseen avoimesti yhdessä, ne tekivät sen salaa.

Kylmän sodan aikana ruotsalaiset muun muassa valmistautuivat torjumaan neuvostojoukkojen hyökkäyksen Ruotsia vastaan jo Suomen alueella. Ruotsalaisten suunnitelmissa heidän sissijoukkonsa olisivat kohdanneet neuvosto divisioonat Pohjois-Suomen teillä.

Tukholman sota-arkiston moniin Suomessa tuntemattomiin lähteisiin ja kymmeniin Ruotsin puolustusvoimissa työskennelleiden henkilöiden haastatteluihin pohjaavassa teoksessa käydään läpi Ruotsin ja Suomen vuonna 1918 alkaneen sotilaallisen yhteistyön historiaa talvi- ja jatkosotien kautta aina tähän päivään. Historian käänteitä elävöittävät teokseen mukaan otetut lukuisat suorat arkistolainaukset. Lopussa katse suunnataan tulevaan: Putinin johtaman, arvaamattomaksi käyneen nyky-Venäjän uhkaan on niin Suomen kuin Ruotsin mielestä varauduttava yhdessä myös jatkossa.

Sten Ekman (s. 1949) on kotoisin Kalixin seudulta Pohjois-Ruotsista, jossa kirjan aihe näkyy puolustusvoimien arkisessa toiminnassa. Ekmanilta on aikaisemmin ilmestynyt niin ikään pohjoista puolustustoimintaa käsittelevä kirja Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr (SMB, 2013).

Sten Ekman: Pohjolan salainen liitto – Ruotsi ja Suomi kylmässä sodassa (Docendo 2018). 252 sivua, sidottu. Kirjan on julkaistu Ruotsissa lokakuussa 2017 (SMB), suomennos Veikko Ahola.