kirja_panssarinmurskaajat

Simo Liikanen, Panssarinmurskaajat


Gummerus 2014,
ISBN 978-951-20-9710-4,
352 sivua

“Talvi- ja jatkosodassa panssarintorjunta nousi ratkaisevaksi tekijäksi jalkaväen sotatoimissa.”Panssarintorjunnan historiaa

Voiton edellytys taistelussa on raskaasti aseistettujen panssariajoneuvojen torjuminen. Simo Liikasen Panssarinmurskaajat – Panssarintorjunta talvi- ja jatkosodassa nostaa esille suomalaisessa sotahistorian kirjallisuudessa vähemmän käsitellyn aiheen, panssarintorjunnan. Liikanen käy kirjassa läpi talvija jatkosodan kuvaavimmat taistelut panssarintorjunnan näkökulmasta. Aseiden lisäksi kirjassa nousevat esiin kylmähermoiset sotilaat, joista moni palkittiin Mannerheim-ristillä.

Talvi- ja jatkosodassa panssarintorjunta nousi ratkaisevaksi tekijäksi jalkaväen sotatoimissa. Ilman rohkeita panssarintorjujia eivät suomalaiset olisi voineet pysäyttää ylivoimaista, hyvin varustettua ja päättäväistä vihollista, joka hyökkäsi lukuisien panssarivaunujen tukemana. ”Suuren yleisön mielenkiintoa on tähän saakka kutkuttaneet kaukopartiotarinat, panssarivaunut, lentokoneet ja lentäjät. Kuitenkin sodat ratkaisi viime kädessä jalkaväki. Vihollisen jalkaväkijoukot pyrkivät panssarien turvin etenemään, ja puolustajat pyrkivät ne pysäyttämään ja tuhoamaan”, Simo Liikanen toteaa.

Toisen maailmansodan aikana panssarikalusto ja panssarintorjunnan keinot kehittyivät kuin kissa ja hiiri -leikissä. Ilman Saksan aseita olisivat Suomen käymät sodat saattaneet ratketa toisin.

”Epäusko panssarihirviön kohtaajien joukossa levisi: ”Katsokaa pojat jumalauta, mikä saatana sieltä tulee! Eihän tommosta olekaan…!” Lataaja heitti panssariammuksen putkeen, ja tykki paukahti sateessa sadan metrin etäisyydeltä. Vaunu ei hievahtanutkaan osumasta. KV-2 jyräsi tykkiaseman ohi, ja tykkiryhmä kiepautti aseensa ympäri. Laukaus KV-2-vaunun perään oli yhtä tehoton kuin ensimmäinenkin oli.”

Panssarintorjuntamiesten lisäksi kirjassa nostetaan esiin pioneerien, tykistön, panssarivaunujen ja ilmavoimienkin osuus teräshirviöiden pysäyttämisessä. ”Mielikuva suomalaisesta panssarintorjujasta sodissamme saattaa yhä olla ajatus jermusta, joka talvihangilla kampeaa panssarinvaunun telaketjua sijoiltaan koivunhalolla. Venäläisten vaunutappiotilastot kertovat muuta. Panssarintorjunta ei ollut pelkästään paljain käsin taistelua”, Liikanen kertoo.

FM Simo Liikanen (s.1974) on sotahistorian harrastaja, toimittaja ja suomentaja. Tämä on Liikasen ensimmäinen tietokirja.