kirjat_nyktehokkaimmataseet

Martin J.Doudherty, Nykyajan tehokkaimmat aseet


Minerva 2014, ISBN 978-952-312-027-3, 224 sivua

“Vertailussa on yli 300 erilaista asetta tai asejärjestelmää 1990-luvulta tähän päivään.”Nykyaikaista asetekniikkaa

Taidokkaasti kuvitettu tietoteos vertailee havainnollisesti eri asejärjestelmiä ja niiden ominaisuuksia, kuten nopeutta, panssarointia, kaliiperia, tulivoimaa ja kantamaa. Vertailussa on yli 300 erilaista asetta tai asejärjestelmää 1990-luvulta tähän päivään.

Teos on jaettu viiteen päälukuun. Ilmavoimien osuudessa on esitelty mm yleisiä hävittäjiä. Niistä on otettu vertailuun mm maksimisiirtomatkat. Esimerkiksi F-15 Eagle pystyy lentämään peräti 5500 kilometriä kun Typhoonia voidaan yhdellä tankkauksella siirtää vain 2900 kilometriä. Luvussa on verrattu myös koneiden aseiden ja ammusten määriä. Vertailtuna ovat mm torjuntahävittäjiä, maataistelukoneita sekä rynnäkkökoneita eri maista. Mielenkiintoinen on F/A-18 Hornetin ja MiG-29 vertailu. Esimerkiksi nousunopeus on Hornetilla yli kaksinkertainen verrattuna MiG:iin. Lentokoneiden lisäksi kirjassa vertaillaan mm taisteluhelikoptereiden ominaisuuksia.

Panssareita on esitelty myös useissa eri kategorioissa. Vertailussa on meille suomalaisillekin tutut T-55, T-72 ja Leopard-vaunut. Vertailtavana ovat myös erilaiset jalkaväen pyöräajoneuvot sekä kevyet panssaroidut ajoneuvot.

Mielenkiintoinen luku on myös eri tykkien ja ammusten ominaisuuksien vertailu. Luvussa vertaillaan mm tulinopeutta ja kantamaa eri välineiden välillä.

Käsiaseet-luku on jaettu mm käsituliaseisiin, rynnäkkökivääreihin ja tulitukiaseisiin. Luku antaa selkeät vertailuluvut eri asetyypeille.

Selkeät kaavakuvat havainnollistavat eri aseiden ja asejärjestelmien ominaisuuksia ja selvittävät samantyyppisten aseiden välisiä eroja ja tehokkuutta. Kirja vertailee myös samoilla sotanäyttämöillä, mm. Persianlahdella, Irakissa, Afganistanissa ja Lähi-idässä käytettyjä aseita.

Kirja on ainutlaatuinen hakuteos jokaiselle aseistuksesta kiinnostuneelle.