Gestapo – Natsi-Saksan salaisen poliisin historia

natsi-saksan-salaisen-poliisin-historia

Vuonna 1933 perustetun Saksan Geheime Staatspolizein tehtävä oli torjua ”kansan vihollisia”. Siinä palveli vain 16 000 ihmistä, joten Gestapo ei mitenkään pystynyt valvomaan koko Saksaa, vaan Gestapo oli lähes täysin  ilmiantajien varassa. Frank McDonoughin kirja kertoo Gestaposta ja siitä yhteiskunnasta jossa se toimi. Kirja pohjaa Gestapon, usein hyvin,  perinpohjaisesti tutkimien juttujen aineistoon. Jutuista on laadittu joskus satojenkin sivujen tutkintapöytäkirjoja todistajineen. Tämä tarjoaa lukijalle mielenkiintoisen ajankuvan kolmannen valtakunnan arkeen. Kirjassa on lukuisia kertomuksia niin juutalaisista, papeista, sosialisteista kuin aivan tavallisista saksalaisista.

Kirjan mukaan Gestapo sai toimia itsenäisesti, käyttää paljon aikaa tutkintaan ja sen toiminta muistutti mitä tahansa poliisiorganisaatiota.

Kirjan mukaan ja vastoin yleistä käsitystä, Gestapo ei pidättänyt ihmisiä satunnaisesti eikä lähettänyt heitä suoraan keskitysleireille. Päinvastoin, useimmat jutut raukesivat, niistä tehtiin syyttämättäjättämispäätös tai tuomio oli lievä. McDonoughin mukaan Gestapossa työskentelevät poliisit pyrkivät siihen, että tutkinta oli paketissa ennen kuin 21 päivän määräaika pidättämiselle umpeutui.

Ns. tavallisia saksalaisia Gestapo kohteli kirjan mukaan hyvin ymmärtäväisesti, jopa niin, että se 1943 vapautti 1.700 juutalaismiestä koska näillä oli saksalaiset vaimot.

Sodan loppuvaiheessa Gestapo alkoi käsitellä ”valtakunnan vihollisia” huomattavasti kovemmin ja ”tehostettuja kuulustelutekniikoita” (tuttu termi myös huomattavasti myöhäisemmältä ajalta?) käytettiin herkemmin.

Kirja perustuu Düsseldorfin Gestapon arkistoon. Useimmat muut Gestapo-arkistot tuhottiin joko liittoutuneiden tai saksalaisten toimesta ennen sodan päättymistä.

Sodan jälkeen hyvin harva Gestapossa työskennellyt poliisimies tuomittiin työstään kansallissosialistisen Saksan väkivaltakoneiston osan palveluksessa.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja hyvin suomennettu.

Kirjan kirjoittaja, englantilainen Frank McDonough on kansainvälisen historian professori, joka on kirjoittanut useita kirjoja kolmannesta valtakunnasta.

ISBN 9789523002395, sivuja 333
Alkuteos The Gestapo
Suomentaja Mari Janatuinen
I Ilmestyi 08/2016, mustavalkokuvitusAtena Kustannus Oy, Helsinki