Murhatutkinta kotirintamalla

7028-xx-x_Autuaita_ovat_rauhantekijät_110x177mm_5.indd

Tietokirjailijana tunnetun Jukka I. Mattilan esikoisdekkari sijoittuu kesään 1944. Komisario Siirala joutuu murhatutkimustensa kautta asevarkaiden, suomalaisen äärioikeiston kapinahankkeen ja saksalaisten suunnitteleman vallankaappauksen jäljille.

Tällainen hanke juonellisena taustana tuo dekkariin paljon henkilöitä, jolloin ongelmaksi muodostuu se, miten edes keskeisimmät heistä saa pienin ratkaisuin syvennettyä siten, että syntyy lukemiseen houkuttelevaa imua ja voimaa. Päähenkilön olemukseen Mattila pääsee hyvin. Parhaiten kerronta toimii, kun Siiralan nykyelämää kuvataan suoraan ja välittömästi. Päämajan upseerien keskustelujen kautta piirtyy ajan poliittinen ja sotilaallinen tilanne. Päähenkilön parisuhteen epävarma tila tuo esiin vaikuttavan taustahenkilön, kihlatun. Lisäksi tulevat kapinalliset, poliisit, päämajan valvontaosaston upseerit ja satunnaiset taustahenkilöt. Motiivien rikkaus pakottaa toiminnan virittelyyn enemmän kuin syntyviin ratkaisuihin, jotka tässä genressä pakostakin tapahtuvat loppupuolella.

Historiallisessa ajankuvassa on kiinnostavuutta ja tarkkuutta. Sodan ajan toisinajattelijat ovat maininneet, että Päämajan valvontaosastolla oli suuri rooli esimerkiksi sodanvastustajien ja luonnollisesti erilaisten salahankkeiden tutkimuksissa. Arkistolähteitä etsittäessä sen kohdalta löytää tavallisimmin vain mustan aukon. Siirala liittyy siis mielenkiintoiseen tutkimusryhmään.

Mattilan tyylissä on lupaus. Välillä jokin virkerakenne tuo mieleen Mauri Sariolan, mutta esikoisen ajoittaisesta luonnosmaisuudesta huolimatta omintakeinen äänikin jo pilkahtelee.

Sotahistoriasta kiinnostuneille dekkarin ystäville teos sopii mainiosti välipalaksi.

Jukka I. Mattila: Autuaita ovat rauhantekijät. Reunalla 2017, 286 s.