Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii

On sanottu, ettei Venäjää voi ymmärtää järjellä. Väite ei pidä paikkaansa.

Yleistajuisesti kerrottu Venäjän tarina alkaa Kiovan Rusista 800 -luvun lopulta ja kulkee tsaarien Venäjän ja Neuvostoliiton ajan kautta aina Ukrainan sotaan saakka.

Venäjän järjettömältäkin vaikuttavaa toimintaa voi ymmärtää, kun tietää maan johdon päätöksiin vaikuttavat tekijät.

Korruptio on pesiytynyt syvälle venäläiseen yhteiskuntaan. Kreml pelkää demokratialiikkeitä, ja maa on muuttunut nykyajan fasistiseksi valtioksi. Venäläiset suhtautuvat joustavasti totuuden ja valheen käyttöön. Historia on nostalgisoitu, ja historian käyttö vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Erikoispalvelut surmaavat ulkomailla vihollisiksi ja pettureiksi nimettyjä toimijoita. Miksi näin? Tähän kirjoittajat antavat vastauksen kirjassa.

FT, eversti (evp) Martti J. Kari on Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori ja entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö. Hän on tutkinut Venäjää yli 30 vuotta. Jyväskylän yliopiston historian professori Antero Holmila on erikoistunut toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan ja sodan jälkitiloihin.

Kirjan taustalla on Martti J. Karin YouTube -luento, josta tuli vuonna 2022 Suomen katsotuin yliopistoluento (yli 1,8 miljoonaa katsojaa) kautta aikojen.

Aamuyöllä 24. helmikuuta 2022 Venäjä laajensi massiivisesti jo vuonna 2014 aloittamiansa sotatoimia Ukrainaa vastaan. Puolenpäivän aikoihin tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti yhdessä pääministeri Sanna Marinin kanssa tiedotustilaisuuden, jossa presidentti lausui jo legendaarisiksi muodostuneet sanat: ”Nyt naamiot on riisuttu, vain kylmän sodan kasvot näkyvät ”. Tuona päivänä moni mietti, miten emme kenties olleet nähneet naamion taakse jo aiemmin tai miksi emme kenties olleet halunneet nähdä Venäjän todellisia kasvoja. Miten monet meistä olivat niin sokeita Venäjän toimille? Niitä, jotka olivat nähneet naamion taakse ja tunnistaneet Venäjän aiheuttaman turvallisuhan, oli vähätelty ja pidetty turhina Venäjän vastaisuuden lietsojina ja taustakiihkoilijoina. Miten tämä kaikki oli päässyt tapahtumaan? Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii? Oli tultu Snyderin strategisen teorian jäljille? Sekasorron aikaa kesti v. 1598–1613.

Vladimir Putin otti vallan haltuunsa Pietari Suuren tavoin. St. Petersburg ja Pietari-Paavalin linnoitus olivat vallan keskuspaikkoja ja ydinasemia.

Kansallisaate – nationalismi oli saanut alkunsa jo Stalinin uudistuskaudella. Gulag – Vankileirien saaristo edusti pakkotyöjärjestelmää. Rikollisuus alkoi lisääntyä. Asialla oli myös Hitlerin Operaatio Barbarossa. Kuuban kriisi, perestroika, glasnost jne. edustivat tietynlaista avoimuutta.

Hybridisodankäynti (Russkij mir), kyberrikollisuus, olivat nykyajan asekäyttöä. Puhuttiin myös informaatiosodankäynnistä. Myös avaruuskilpailu välillä USA – Neuvostoliitto oli vallalla. Yhtenä tapana oli myös informaatiosodankäynti. Tähän liittyi ns. disinformaatio. Mustamaalaaminen oli vallalla yleisesti, puolin ja toisin.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Mikä on alkaneen sodan lopputulema ja laajakantoiset vaikutukset koko yhteiskunnalle? On kyseessä taustalla eräänlainen maailman herruus – suuren valtion näyttö pienelle, mutta urhealle kansakunnalle.

Unto Vaskuu

Martti J. Kari – Antero Holmila
Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii
Docendo 2023
ISBN 978-952-382-479-0