Marski ja hänen varjonsa
Kahden miehen kolme sotaa ja rauhaa

marski_ja_hanen_varjonsa_500px

Teos kuvaa Suomen marsalkka Mannerheimin ja jalkaväenkenraali Rudolf Waldenin yhteistä taivalta helmikuusta 1918 jatkosodan jälkeisiin vuosiin, jolloin he tasavallan
presidenttinä ja puolustusministerinä johtivat Suomen sodasta rauhaan. Yhteistyö tuotti kauniita tuloksia kansakunnan tasolla ja keskinäinen luottamus kehittyi ystävyydeksi.

Mannerheimin ja Waldenin tarina ei ole vain sotaa ja politiikkaa, vaan se paljastaa lisäksi vastuunkantajien suuren yksinäisyyden, jota lievitettiin säännöllisellä yhteydenpidolla, poikkeuksellisella huomaavaisuudella ja keskusteluilla muun muassa molempia kiinnostavista, kulinaarisista kysymyksistä.

Mannerheimin ja Waldenin yhteistyö on osa laajempaa vuorovaikutusta: Svinhufvud, Ståhlberg, Paasikivi, Kallio oppivat sortovuosina luottamaan toisiinsa. Tanner ja Ryti liittyivät joukkoon myöhemmin. Miehet muodostivat lähtökohtaeroista huolimatta yhtenäisen ryhmän, joka vaikutti harvinaisen pitkään itsenäisen maan kohtaloihin.

Toimivat ihmissuhteet muodostavat tänä päivänäkin pienen maan tärkeän, kansallisen voimavaran. Kokemukset opettavat, että luottamuspääomalle löytyy käyttöä myös nykyisiä vaikeuksia ratkottaessa.

Kirjan päähenkilö Rudolf Walden (1878–1946) oli teollisuusmies, jalkaväenkenraali ja puolustusministeri. Mannerheimin esikuntaan keväällä 1918 rekrytoidusta Waldenista tuli marsalkan luottomies ja läheinen ystävä.

Kansalaissodan ja Tarton rauhanneuvottelujen jälkeen Walden keskittyi liike-elämään. Paperiteollisuuden ykkösmiehenä hän oli nostamassa Suomen taloutta jaloilleen, ja hänen suhteensa ja organisointitaitonsa esittivät merkittävää osaa Suomen varustautuessa ennen toista maailmansotaa ja sen aikana.

Walden toimi puolustusministerinä kahdeksassa hallituksessa vuosina 1918–1919 ja 1940–1944.

Filosofian tohtori Keijo K. Kulha on tietokirjailija ja journalisti, joka on kirjoittanut lukuisia elämäkertoja. Hän on toiminut Turun Sanomien päätoimittajana (1973–1982) ja Helsingin Sanomien päätoimittajana (1982–1997).

Keijo K. Kulha: Marski ja hänen varjonsa – kahden miehen kolme sotaa ja rauhaa (Docendo 2016), ISBN 978-952-291-281-7, sidottu, 200 sivua.