Mannerheim ja Heinrichs – Marsalkka ja hänen kenraalinsa

Sotamarsalkka Mannerheim kohosi talvisodan ylipäällikkönä kuuluisuuteen. Hän nosti tärkeimmäksi apulaisekseen kenraali Erik Heinrichsin, ensin Kannaksen armeijan komentajaksi ja sitten päämajaan yleisesikunnan päälliköksi. Heidän tiivis yhteistyönsä jatkui vuoteen 1945.

Vaikka Mannerheimista on tehty paljon kirjoja, hänen toiminnastaan sodanjohtajana 1939–1945 riittää yhä kysymyksiä, joihin uusi tutkimustieto antaa entistä parempia vastauksia. Hänen vaikutusvaltansa tapahtumiin ei aina ollut niin ylivertaista, kuin Mannerheim-legendat mielellään esittävät, vaan ylipäällikkö toimi monenlaisten poliittisten ja sotilaallisten rajoitusten alaisena sekä usein hyvin epävarmana tilannekehityksestä. Mannerheimin pahimmat kriisivaiheet olivat syksyllä 1939 ja kesällä 1944. Niihin kirja antaa nyt selityksiä, jotka monipuolistavat ja syventävät Mannerheim-kuvaa. Samalla syntyy kokonaiskäsitys Suomen sodanjohdon toiminnasta.

Erik Heinrichs ei pyrkinyt sodan aikana näkyvästi julkisuuteen, eikä myöhemminkään ole kovin laajalti tunnettua, mitä hän aikaansai Suomen päämajassa. Lähes kaikki, mitä hän teki Mannerheimin apulaisena, pidettiin silloin salassa. Sodan päätyttyäkään ei haluttu paljastaa taustoja päätöksille sotatoimista ja sotilaspoliittisille neuvotteluille, joita yleisesikunnan päällikkö hoiti vaikeissa tilanteissa. Näihin kuului ennen kaikkea yhteydenpito Saksaan. Heinrichs kävi myös viisi kertaa Saksan päämajassa neuvottelemassa operaatioiden toteutuksesta.

Professori, valtiotieteen tohtori Pekka Visuri päättää tällä teoksella kuuden kirjan sarjansa Suomen sotavuosista 1939–1945. Docendon kustantamana on julkaistu: Mannerheimin ja Rytin vaikeat valinnat (2013), Paasikiven Suomi suurvaltojen puristuksessa 1944–1947 (2015), Saksan kenraali Suomen päämajassa vuonna 1941 (2017) ja Waldemar Erfurthin sotapäiväkirja 1942–1943 sekä yhdessä Eino Murtorinteen kanssa, Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939–1940 (2019).
 
Pekka Visuri: Mannerheim ja Heinrichs – Marsalkka ja hänen kenraalinsa (Docendo 2020), sidottu, 400 sivua.