Poliittinen väkivalta Espanjan ja Suomen sisällissodissa

aseetpuhuvat

Suomi 1918: Väkivalta muodostuu poliittiseksi puhdistukseksi. Hävinneille halutaan antaa tuntuva opetus. Yli prosentti maan väestöstä kuolee sisällissodassa.

Espanja 1936–1939: Väkivalta yltyy valtaviin mittasuhteisiin. Francon voitto johtaa laajamittaiseen poliittiseen puhdistukseen. Lähes kaksi prosenttia maan väestöstä kuolee sisällissodassa.

Suomessa vuonna 1918 ja Espanjassa vuosina 1936–1939 käydyissä sisällissodissa kansa jakautui ja jaettiin täydellisesti, ja sotien aikana ja niiden jälkeen käytetty poliittinen väkivalta oli laajamittaista.

 

Kun aseet puhuvat on perusteellinen, kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokonaisesitys Suomen ja Espanjan sisällissodista ja niiden poliittisesta väkivallasta. Kartoittaessaan ihmisten toiminnan perusteita sisällissodissa se onnistuu yhdistämään historialliseen ja poliittiseen tarkasteluunsa laajan kulttuurisen ja yhteiskunnallisen taustan oikeuden roolia unohtamatta.

Kirja rakentaa sillan menneisyydestä nykypäivään vastatessaan kysymykseen siitä, miten poliittinen väkivalta voi laajentua puhdistuksiksi.

ISBN: 978-951-884-586-0
507 sivua | sidottu | ART HOUSE 2016 maaliskuu

 

Professori Jukka Kekkonen on tunnettu tutkimuksistaan rikosoikeuden, kontrollipolitiikan, taloudellisen sääntelyn historian ja Suomen oikeuskulttuurin alueilta. Hän on tarkastellut julkaisuissaan muun muassa poliittista rikollisuutta, oikeuspolitiikan murroksia ja menneisyyttä oikeudellisena ja poliittisena kysymyksenä.

Kekkonen on ollut Helsingin yliopiston hallituksen, International Association of Law Schools -järjestön hallituksen ja valtakunnanoikeuden jäsen. Hän on työskennellyt myös oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina ja kuuluu Suomalaiseen tiedeakatemiaan. Hän on tullut tunnetuksi myös aktiivisesta osallistumisestaan julkiseen keskusteluun.