Korurasiallinen historiaa
Päätön eversti, kuninkaat ja keisarit, räjähdykset, lankkusillat jäillä, huikeat näkymät yli Helsingin, kansakoulun aherrus – Ove Enqvist ja Taneli Eskola ovat luoneet vaikuttavan historiallisen kokonaiskuvan Helsingin edustan kahdesta suuresta tuntemattomasta – Vallisaaresta ja Kuninkaansaaresta. Kruunun jalokivet – Vallisaari ja Kuninkaansaari (AtlasArt 2021) -teos poikkeaa ihmislähtöisyydessään ja yksityiskohtien rikkaudessaan edukseen perinteisestä sotilaspohjaisesta historiaan paneutumisesta. Allekirjoittanut, Helsingin edustallakin linnakkeilla palvellut tunnistaa heti ne piirteet, joiden varassa rannikkoaselajin elämä kehittyi viime vuosituhannen lopulle asti. Kelirikkoliikenne, ulkopuolisilta suljetun saaren omaleimainen luonto kasveineen ja hyönteisineen, päivittäisistä haasteista rinta rinnan suoriutumisen luoma henkilöstön yhteenkuuluvuuden tunne ja arjen historiallinen kehys loivat sellaisen hengen, jollaista ei juuri mantereella kohdannut. Vastoinkäymisiä oli paljon, jotkut tahallisia niin Helsingin edustalla kuin muuallakin, esimerkiksi raukkamaiset jäänmurtajien päälliköt, jotka ajoivat murskaksi lankkusillan, saarelaisten ainoan elämänlangan mantereelle.
Kruunun jalokivet kertoo tavallista paljon enemmän ihmisistä ja heidän elämästään, kuten voi odottaakin, kun teoksen kirjallisen osuuden on tehnyt mm. Mäkiluodon linnakkeen päällikkönä palvellut kokenut rannikkotykkimies, yleisesikuntakomentaja ja sotatieteen tohtori Ove Enqvist. Sotilas- ja tiedemiestaustaan huolimatta hän on tavoittanut mielenkiintoisen ja kansanomaisen tavan kertoa noiden kahden saaren muuttumisesta sotilaallisiksi tukikohdiksi Augustin Ehrensvärdin toimesta, venäläisten mahtavien linnoitustöiden vaiheet kapinoineen ja lopulta itsenäisen Suomen rannikkopuolustuksen eräänlaisena selustana ja Helsingin suojamuurina.
Arvostelija tehtävänä on lukea tällaisia teoksia myös virheitä hakien, ja eräs pikku detalji kiinnitikin huomion. Enqvist luettelee saarten aiempia nimiä mielenkiintoisesti puolen sivun verran osoittaen, kuinka ne ovat vakiintuneet nykyisiksi. Merenkulun historian pohjalta nousee kuitenkin kysymys Kuningassaaren nimestä. Sitä on aikanaan kutsuttu Kuggsholmiksi, mikä sitten on vääntynyt Kungsholmaksi , Kuninkaansaareksi. Toisaalta: Kotkan edustalla oleva Kukourin linnakkeen nimi johtunee sannasta Kuggör, Koggikari. Koggihan oli keskiaikainen kauppa-alus. Voisiko nimi johtua sille haaksirikkoutuneesta koggista?
Huvittava yhtymäkohta nykyaikaankin nousee esiin – Augustin Ehrensvärd, linnoitusten rakennuttaja, osasi taitavasti vetää nenästa valtakunnan päämiehiä kuningasta myöten, saadakseen haluamansa kalliit projektit toteutettua.
Kuninkaan jalokivet on uusi laitos kustannusyhtiö Moreenin aikanaan julkaisemasta samannimisestä teoksesta. Sen teksti on, kuten sanottu, omaa luokkaansa sotahistoriallisissa kirjoissa, ja se on saanut arvollisensa kehykset Taneli Eskolan kuvista. Monet niistä ovat niin häikäisevän upeita ja sisällöllisesti oivaltavia, oli kysymys sitten maisemista tai yksityiskohdista, että ne pysäyttävät ajattelemaan nykyisiä ja menneitä, ja jotenkin suremaan sitä, kuinka elävä kuva on kävellyt pysäytetyn hetken yli. Enqvist ja Eskola ovat tehneet myös suurenmoisen kulttuurityön hankkiessaan omien osuuksiensa täydennykseksi harvinaista kuva-aineistoa, maalauksia, teknisiä piirroksia, karttoja ja valokuvia eri ajoilta.
Kustantaja AtlasArt ei sekään ole säästänyt panostuksessaan – kirja on kaunis. Raikkaan taiton kuvien ja tekstin tueksi on tehnyt Pirkko Retti, taiteilija omilla ansioillaan hänkin. Tekijöiden ja kustantajan yhteispeli on tuottanut poikkeuksellisen onnistuneen kirjan kaikille helsinkiläisille ja muille rannikon asukkaille, jotka nyt pääsevät noille salaisuuksien verhoamille saarille itse käymään. Tähän asti tuntemattomien, kaupunkilaisten käden ulottuvilla olleiden pienoisyhteiskuntien elämän avautuminen antaa vieraille syvän, moniulotteisen kuvan maamme rannikon tärkeimmän kohteen puolustajien elämästä, päätöksistä ja ponnistuksista niiden toteuttamiseksi.
Heikki Tiilikainen
Ove Enqvist ja Taneli Eskola: KRUUNUN JALOKIVET Vallisaari ja Kuninkaansaari. AtlasArt 2021, Tallinna. ISBN 978-952-7345-08-5