kirja_kovankohtalonpommikone

Rauno Suhonen: Kovan kohtalon pommikone JK-254


Docendo
ISBN 978-952-291-066-0,
237 sivua

“Viimeiseen palveluksensa sotakone tekee kertomalla osaltaan jälkipolville itsenäisyyden merkityksestä.”Kovan kohtalon pommikone JK-254

Syöksypommittaja Junkers JK-254 nousi Joensuun lähistöltä Onttolan kentältä pommituslennolle kohti Tali-Ihantalan taisteluja heinäkuun ensimmäisenä 1944. Pian nousun jälkeen kone joutui edellä lentävän pommittajan potkurivirtaan, menetti ohjattavuutensa ja syöksyi Liperin Rauanlahteen. Koko nelihenkinen miehistö menehtyi.

JK-254 tuli suuren yleisön tietoon syksyllä 2008, kun se nostettiin pohjamudasta, pommikuorma raivattiin ja koneen osia museoitiin.

Toiseksi viimeisen palveluksensa kone teki isänmaalle, kun sen hylkyromusta valmistettujen Junkersmerkkien myynnillä on koottu yhteensä 750.000 euroa veteraanien avustustyöhön. Viimeisen palveluksensa sotakone tekee kertomalla osaltaan jälkipolville itsenäisyyden, suomalaisen elämänmuodon ja ehkä jopa miljoonan suomalaisen hengen pelastaneista töistä.

Nyt on Junkersin tarina julkaistu myös kirjana. Kirjan on tehnyt itsekin koneen nosto-operaatioon osallistunut Rauno Suhonen, joka on mm. Joensuun ilmasillan puheenjohtaja.

Teos perustuu tosiseikkoihin ja on laaja-alainen. Lukijalle kerrotaan niin ilmavoimista kuin konetyypistä ja sen hankinnasta. Turmakoneen viimeiset vaiheet on selostettu tarkasti. Suuri paino on useita lukijoita kiinnostavalla nostoja räjähteiden raivausoperaatiolla. Monimutkaisen, riskialttiin ja laajaa yhteistyötä vaatineen operaation tuntemus antaa melkoisen annoksen sotilaallista yleissivistystä.

Suositeltava lahjakirjaksikin.

Veikko Luomi