Kiitoskortti Hitleriltä – SS-mies Jorma Laitisen päiväkirjat 1941–43

SS-mies Jorma Laitisen päiväkirja julkaistaan ensimmäistä kertaa kirjana. Teos tarjoaa mielenkiintoisen yksittäisen sotilaan näkökulman palveluksesta vieraan valtion väkivaltakoneistossa ja vieläpä sen eliitissä. Muistettavaa on, että osana Suomen välirauhan aikaista ulkopolitiikkaa isänmaa siunasi hiljaisesti vapaaehtoisten lähdön sotilaskoulutukseen Saksaan ja jatkosodan alettua heidän jäämisensä taistelemaan saksalaisissa SS-joukoissa itärintamalle.

Päiväkirjan rinnalla kirjassa esitellään lukijalle niin sodan kuin SS:n laajempaa kuva. Suurlähettiläs Jari Vilén ja professori Markku Jokisipilä liittävät päiväkirjoissa kuvatut kokemukset sodanaikaisen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kokonaiskuvaan.

Kirjan runko koostuu SS-mies Laitisen päiväkirjoista sellaisenaan. Ne on kirjoitettu sen hetkisessä tilanteessa ja tunnelmassa, eikä niitä ole sensuroitu eikä korjattu jälkikäteen.  Päiväkirjat tarjoavat autenttisen kuvauksen kaukana kotoaan vieraan maan väkivaltakoneistossa olleen rivimieheen arjesta. Päiväkirjoista paistaa niin kirjoittajan nuoruus, viattomuus sekä vilpittömyys kuin myös kasvava katkeruus, turhautuneisuus ja sotaväsymys.

Kirjoittajista kertoo kustantaja seuraavaa:

JARI VILÉN on suomalainen diplomaatti ja poliitikko. Hän on toiminut Suomen suurlähettiläänä Puolassa ja Unkarissa sekä EU:n suurlähettiläänä Euroopan neuvostossa. Ennen diplomaattiuraansa hän toimi kansanedustajana, eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana ja Eurooppa- sekä ulkomaankauppaministerinä. Hänen nykyinen tehtävänsä on toimia EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin neuvonantajana arktisissa asioissa.

MARKKU JOKISIPILÄ on suomalainen historiantutkija ja valtiotieteen tohtori. Jokisipilä on Turun yliopiston professori ja hän on kirjoittanut lukuisia sotahistoriaa ja poliittista historiaa käsitteleviä teoksia.

ISBN 9789523129832

Sidottu, läpikuvitettu

208 s.