Kuinka kansallisesta turvallisuudesta tulisi huolehtia Suomessa?

Kari Laitisen ja Aki-Mauri Huhtisen kirja Kansallinen turvallisuus murroksessa julkaistiin 23.4.

Kirja kutsuu kaikkia maamme turvallisuudesta kiinnostuneita pohtimaan pintaa syvemmältä ja monesta näkökulmasta kansallisen turvallisuuden kysymyksiä ja ilmiöitä.

Laitinen ja Huhtinen arvioivat, kuinka turvallisuus- ja toimintaympäristömme kielteiset sekä vaikeasti ennakoitavat muutokset näkyvät etenkin turvallisuushallinnossa ja sen johtamisessa.

Esille nostetaan sisäisen turvallisuuden kysymyksiä, informaatio- ja hybridivaikuttamisen haasteita sekä mietitään puolustusratkaisumme ytimeen kuuluvan yleisen asevelvollisuuden ja mahdollisen Nato-jäsenyyden tarkoituksenmukaisuutta.

Kansallisen turvallisuuden tuottaminen ja ylläpito edellyttävät osaamista, resursseja sekä pitkäjänteisyyttä. Sitä koskevia kysymyksiä ei tule ratkoa sosiaalisessa mediassa tai iltapäivälehtien lööpeissä.

Kirja haastaa olemassa olevia totuuksia ja esittää mahdollisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja kysymyksiin, joihin hyvin harvoin on yhtä ainoaa oikeaa vastausta.

YE-everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen toimii Maanpuolustuskorkeakoulussa sotilasprofessorina. Tällä hetkellä hän on virkavapaalla ja työskentelee Suomen edustajana Naton strategisen kommunikaation osaamiskeskuksessa Latviassa.

Tampereen yliopiston dosentti Kari Laitinen toimii erikoistutkijana Poliisiammattikorkeakoulussa. Hänen työuralleen ovat kuuluneet kansalliseen turvallisuuteen, poliisin toimintaympäristöön, strategiatyöhön ja ennakointiin liittyvät kysymykset sekä erilaisten turvallisuushankkeiden johtaminen.

Kari Laitinen, Aki-Mauri Huhtinen: Kansallinen turvallisuus murroksessa, sidottu, 382 sivua.