Tsaarin upseerista Suomen armeijan kenraaliksi

Kaarlo Kivekäs – kolmen armeijan kenraali

”Jos japanilaisten kanssa syttyy sota, niin menen sotaan – jollei samalla tule sota englantilaisten tahi afghanien kanssa, jossa tapauksessa jään tänne sotimaan, se kun on minun ammattini.”
– Kaarlo Kivekäs, Pamir, tammikuu 1907

Kaarlo Kivekäs (1866–1940) palveli vuosia tsaarinupseerina Keski-Aasiassa ja päätyi kenraaliksi itsenäistyvien Ukrainan ja Suomen armeijoihin. Tuhannet muutkin suomalaismiehet palvelivat autonomian aikana Venäjän asevoimissa, mutta harvan aatelisnuorukaisen elämäntarina vetää vertoja kouvolalaisen kauppiaanpojan kokemuksille.

Kivekkään elämästä kaksi vuosikymmentä kului Venäjän Turkestanissa. Siellä hän palveli vaikeissa olosuhteissa Afganistanin rajaseudulla, jossa Pamirin tadžikit muistavat hänet edelleen oikeudenmukaisena hallintopäällikkönä ja pääkaupunki Horogin perustajana.

Ensimmäisen maailmansodan sotakentillä Kivekäs yleni Venäjän suomenkielisistä upseereista korkeimpaan arvoon, kenraalimajuriksi ja divisioonankomentajaksi. Venäjän vallankumouksen kaaoksessa Kivekkään ukrainalaiset alaiset valitsivat hänet atamaanikseen. Kun hän lopulta palasi sisällissodan jakamaan Suomeen, hänellä oli huomattava osa puolustusvoimien perustamisessa sekä itsenäisyyden varhaisvuosien poliittisissa myrskyissä aina ylipäällikkö Mannerheimin sijaisuutta myöten.

Kirja perustuu Kivekkään omiin asiakirjoihin, muistiinpanoihin ja kirjeenvaihtoon, aikalaisten huomioihin sekä tutkimukseen hänestä ja hänen ympäristöstään Venäjää ja Keski-Aasiaa myöten. Teos täydentää merkittävällä tavalla kuvaa Suomen ja Venäjän yhteisestä sotahistoriasta sekä satavuotiaan Suomen alkuaikojen epävakaista oloista ja vaikeista ratkaisuista.

FM Mirko Harjula (s. 1975) on historiantutkija, kääntäjä sekä autonomiakauden ja itsenäisyyden alkuvaiheiden sotahistorian asiantuntija, joka on tuonut yleisön ulottuville heikommin tunnetuista itäeurooppalaisista ja kotimaisista lähteistä koostamaansa ja kääntämäänsä tietoa.

Jarmo Loikkanen (s. 1950) RI, MSc. on sotahistorian harrastaja, jonka isoisä oli naimisissa Kaarlo Kivekkään pamirilaisen kasvattityttären Olgan kanssa. Loikkanen on koonnut tietoja Kivekkäästä 1980-luvulta lähtien ja kulkenut tämän jäljillä Kouvolasta ja Haminasta aina Pamirin vuoristoon Afganistanin lähistöllä.

Mirko Harjula, Jarmo Loikkanen: Kaarlo Kivekäs – kolmen armeijan kenraali (Docendo 2017), sidottu, 300 sivua.