k_l_oesch92611

Elämäkerta piirtää kuvan alistumattomasta miehestä, jonka elämä kulki yhteiskunnallisesta ja ulkopoliittisesta kriisistä toiseen, ja joka joutui kokemaan voimapolitiikan sen ikävimmissä muodoissa


ISBN 9789512401499

453 sivua
Ovh 39 €


K.L. Oesch – Ylivoimaa vastassa

Kuka oli Karl Lennart Oesch (1892–1978)? Syntyperäinen suomalainen, täysiverinen sveitsiläinen, pasifisti, jääkäri, “puna-armeijan pysäyttäjä”, Mannerheim-ristin ritari ja yksi ansioituneimmista suomalaiskenraaleista. Historioitsija Vesa Määtän elämäkerta K. L. Oesch – Ylivoimaa vastassa (Gummerus) kertoo koko Oeschin tarinan – perheestä, sodista ja sodanjälkeisestä elämästä muun muassa Kansa taisteli – miehet kertovat -lehden perustajana. Sodan jälkeen Oesch sai sotarikostuomion, ja osa uusista vallanhaltijoista menetti luottamuksensa häneen. Elämäkerta paljastaa, että syksyllä 1945 Oesch tunsi olevansa ensisijaisesti Kekkosen vanki.

Vesa Määttä on paneutunut teoksessa Oeschin kohuttuun sotarikosoikeudenkäyntiin. Oesch sai tuomion sotavankien kohtelua käsittelevän, kansallisia ja kansainvälisiä lakeja rikkovan käskyn antamisesta. Pelkästään prosessiin liittyvää arkistoaineistoa oli käytössä pitkälti yli 2 000 sivua. Määttä päivittää tulkinnan oikeudenkäynnistä ja arvioi tuomiota nykyisen oikeuskäytännön mukaan. ”Ennen tutkintaa ja sen aikana riitti aineksia draamallekin asiakirjojen tuhoamisen, pakomatkojen, poliittisten vankien, kirjeskandaalin, yllättävien tapaamisten ja sairauksien puitteissa.

Määttä on saanut elämäkertaa varten käyttöönsä aiemmin tutkimatonta lähde- ja kuva-aineistoa Karl Lennart Oeschistä. Elämäkerta piirtää kuvan alistumattomasta miehestä, jonka elämä kulki yhteiskunnallisesta ja ulkopoliittisesta kriisistä toiseen, ja joka joutui kokemaan voimapolitiikan sen ikävimmissä muodoissa. Elämä vei välillä tuuliajolle, mutta oma paikka ja suunta löytyivät koettelemustenkin jälkeen.

Vesa Määttä
FT Vesa Määttä (s. 1969) väitteli vuonna 2010 jääkärieversti Martti Laurilasta. Hän on helsinkiläinen historioitsija, jolla on toimittajan ja käsikirjoittajan tehtävien lisäksi kokemusta museoalalta sekä lääketeollisuudesta.

K.L. Oesch – Ylivoimaa vastassa

453 sivua

Ovh 39 €