Jukka Mattilalta dekkari

7028-xx-x_Autuaita_ovat_rauhantekijät_110x177mm_5.indd

KTT Jukka I. Mattila on helsinkiläinen liikkeenjohdon konsultti ja sotahistoriaan perehtynyt tietokirjailija. Hän on kirjoittanut aiemmin tietoteoksia suomalaisten sotilaiden osuudesta Viron vapaustaisteluun. Väkevä ja realistinen Autuaita ovat rauhantekijät on hänen esikoisdekkarinsa.

Kesään 1944 sijoittuvan dekkarin miljöönä on kotirintaman elämä sodan ja rauhan välimaastossa. Helsinkiläinen rikoskomisario Ville Siirala määrätään tutkimaan murhaa, jonka jäljet johtavat asevarkauksiin, suomalaisen äärioikeiston kapinahankkeeseen ja saksalaisten suunnittelemaan vallankaappaukseen.

Suomi aloittaa Mannerheimin johdolla suunnitelmat rauhasta Neuvostoliiton kanssa. Hitlerin Saksa käy vastaiskuun. Kun Siiralan morsian katoaa, alkaa henkilökohtainen etsintä, jossa rakkaus, kaipaus ja epätoivo limittyvät poliisityön ja valtakunnan turvallisuuden kanssa.

Tutkimusten edetessä Ville Siirala päätyy luutnantiksi pääesikunnan valvontaosaston erikoisryhmään. Onnistuuko hän kollegoineen estämään rauhansuunnitelmien sabotoinnin?

Tarina kulkee Helsingin laitamailta sotalaitoksen hierarkioihin, ja kertomuksen ytimessä on epäilys ja uskollisuus.

Kirjoittajan kiinnostus historiaan näkyy siinä, että kirjan tapahtuma-aikaan sijoittuvat tapahtumat kerrotaan tarkasti. Samalla kirjasta saa kuvan siitä, kuinka asekätkentää olisi viranomaisten ollut vaikea liittää oikeaan laajuuteensa.

Hieno, erilainen dekkari.

Jukka I.Mattila, Autuaita ovat rauhantekijät, Reuna 2017, ISBN 978-952-7028-92-6, 286 sivua