itseani_etsimassa

Roope Alftan, Itseäni etsimässä


ISBN 978-951-812-198-8,
Kesuura Oy 2014, 202 sivua

Omakustanne elämästä

Roope Alftan valottaa kirjassaan elämäänsä ylioppilaskirjoituksista ammattiin valmistumiseen saakka. Kirja sijoittuu 1960-luvun alkuvuosiin. Alftan varttui Tampereella ruotsinkielisessä perheessä. Tampereella ei ole suurta ruotsinkielistä vähemmistöä, vaan hän joutui opettelemaan puhumaan ruotsia ruotsikielisten kanssa ja suomea suomenkielisten kanssa.

Varusmiespalvelukseen hän astui ylioppilassyksynään Hämeenlinnaan Toiseen Erilliseen Viestikomppaniaan. Rakennukset olivat jo tuolloin vanhoja ja huonokuntoisia. Tupiin oli majoitettu lähes 50 alokasta, joten ahdasta oli. Alftan koulutettiin onnettomuuden vuoksi puhelinlinjalla viestimieheksi. Hämeenlinnasta kirjoittaja siirrettiin Riihimäelle aliupseerikouluun. Tarina on hyvin samanlainen, kuin kaikki vastaavat 1960-luvun alokaskokemukset.

Aliupseerikoulusta hänet komennettiin RUK:n kurssille numero 105. Takaisin perusyksikköön joutuivat mm Buttenhoff Imatralta, koska hänellä oli emigranttitausta. Samoin kävi punakaartilaisen pojalle, mutta Alftan pääsi kurssille. Kurssin jälkeen hän palasi kokelaana Poltinaholle ja palveli loppuosan varusmiespalvelustaan siellä.

Varusmiespalveluksen jälkeen hän lähti Lontooseen opiskelemaan laivanhuolintaa. Tässä tehtävässä Alftan aloitti Tampereella. Myöhemmin hän opiskeli kauppatieteitä Åbo Handelshögskolanissa.

Tarina on hieman epäyhtenäinen ja töksähtelevä. Kappaleet ovat usein vain yhden virkkeen pituisia ja se heikentää luettavuutta.