Itä-Ukraina – Lännen etuvartio

Kokeneet sodan asiantuntijat tuovat esille, kuinka Ukrainan sota on vaikuttanut länsimaiden ajatteluun ja Suomeen. Maamme sijainnin ja turvallisuuden näkökulmasta voidaan todeta, että Ukrainan asia on mitä suuremmassa määrin myös Suomen asia.

Ukrainan suistuminen raastavaan sotaan alkoi 2014 kohteliaiden vihreiden miesten operoinnilla Krimillä. Se muuttui pian veriseksi kamppailuksi Ukrainan tulevaisuudesta. Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien separatistien välinen sota Itä-Ukrainassa on jatkunut kuusi vuotta – kaatuneita on jo yli 13 000.

Kirja esittelee Venäjän monialaista vaikuttamista Ukrainassa ja muualla Euroopassa: poliittista ja sotilaallista horjuttamista, kyberoperaatioita ja Kremlin aktiivisia toimenpiteitä. Kyseisiä keinoja voidaan käyttää myös Suomea vastaan.

Teos kertoo myös sodan keskellä elävien ihmisten vaikeasta arjesta. Tekijät arvioivat kansainvälisiä reaktioita Ukrainan sotaan ja Venäjän ja lännen vastakkainasetteluun, jolle ei ole loppua näköpiirissä.

On aika kerrata Ukrainan sodan tapahtumia ja arvioida sen seurauksia.

Juha-Antero Puistola työskentelee Naton päämajan yhteistyövaraisen turvallisuuden osastolla.

Johanna Suhonen toimi kolme vuotta kestäneellä Etyj:n komennuksella Ukrainassa. Hänellä on omakohtaista kokemusta maan sotatoimialueelta.

Juha-Antero Puistola, Johanna Suhonen: Itä-Ukraina – Lännen etuvartio (Docendo 2020), sidottu, 254 sivua.