Häiriö! Nainen intissä

Kaisa-Maria Töllin tietokirja Häiriö! Nainen intissä on puheenvuoro varusmiespalveluksen kehittämisestä

Kasvatustieteen tohtori Kaisa-Maria Töllin Häiriö! Nainen intissä -tietokirja julkistettiin 27.9.2018. Kyseessä on ensimmäinen kattava tietokirja suomalaisnaisista armeijassa. Se on tarkoitettu kaikille Suomen maanpuolustuksesta kiinnostuneille, erityisesti varusmiespalveluksesta kiinnostuneille naisille.

Naisten kynnys hakeutua varusmiespalvelukseen on korkea, mikä johtuu vääristyneistä asenteista ja tiedon puutteesta. Intissä pärjäävä nainen on huippukuntoinen ja paksunahkainen ”hyvä jätkä”, joka ei valita ja suhtautuu häirintään huumorilla. Naiset vaikenevat ikävistä kokemuksistaan, sillä he pelkäävät leimautuvansa heikoiksi silmätikuiksi.

Kirja haastaa puolustusjärjestelmän tasa-arvoisuuden ja ajankohtaisuuden ja tarjoaa teräviä näkökulmia varusmiespalveluksen uudistamiseksi.

Yli puolet naisista kokee varusmiespalveluksessa kiusaamista ja kärsii rasitusvammoista. Jopa yli neljännes naisista kokee seksuaalista häirintää. Sama osuus keskeyttää palveluksensa. Myös yksinäisyys, ulkopuolisuuden kokemus ja jatkuva riittämättömyyden tunne ovat osa naisvarusmiesten arkea. Miten tämä ilmenee, ja miksi näin on? Entä mitä muutoksen aikaansaaminen vaatii?

Kaisa-Maria Tölli on kasvatustieteen tohtori ja reservin luutnantti. Hän on väitellyt lottien selviytymisestä sodassa, toiminut tutkijana Puolustusvoimissa ja vapaaehtoisissa maanpuolustusjärjestöissä sekä rauhanturvaajana Kosovossa. Lisäksi hän on ollut perustamassa ministeri Elisabeth Rehnin elämäntyötä jatkavaa turvallisuuspoliittista ajatushautomoa.

Teoksen esipuheen on kirjoittanut Elisabeth Rehn. Maailman ensimmäisenä naispuolisena puolustusministerinä hän oli keskeisessä roolissa edistämässä naisten pääsyä varusmiespalvelukseen ja rauhanturvaajiksi.

Kaisa-Maria Tölli: Häiriö! Nainen intissä (Docendo 2018), sidottu, 340 sivua.