Ensimmäisten joukossa


Kari Kyrönsepän vahvatunnelmainen romaani kertoo nuorten heimosotaretkestä Aunukseen

Kari Kyrönsepän  Ensimmäisten joukossa –kirja julkaistiin 26.9. Kansalaissota on päättynyt, sotilaat palailevat koteihinsa. Alahärmän Voltissa odottaa Eemil isoveljeään, urhoollista vapaustaistelijaa. Kesän myötä käy selväksi, etteivät isoveljen rintamatarinat niin maineikkaita olekaan. Samaan aikaan eteläpohjalaisen kylän raitilla vertaillaan muiden urotekoja, uusia ja vanhoja – niille on käyttöä.

Eemil on hämmentynyt. Onko Seppelinin kauppiasperheen osa kunniaton? Voisiko hänen paikkansa jollain tavalla olla ensimmäisten joukossa? Lumen tulo avaa mahdollisuuden – kuusitoistavuotias on haka kilpaladuilla.

Talven mittaan osoittautuu, ettei sotiminen kaikkialla olekaan päättynyt. Sankariteoille on yhä maaperää – Suomen rajojen ulkopuolella. Keväällä 1919 Eemil värväytyy kotiväeltään salaa jääkärien vetämälle Aunuksen heimosotaretkelle. Suurin osa lähtijöistä on nuorukaisia, jotkut vielä lapsia. Matkasta tulee julma.

Mikä ero on sankarilla ja uhrilla? Tätä oppia joutuu Emil hakemaan kantapään kautta. Ikävä kyllä, tämä väkevä tarina herkästä nuorukaisesta on tosi. Romaanin päähenkilö on Kyrönsepän isän nuorempi veli, jonka vaiheista hän sai tietää vasta aikuisiällä. Kyrönseppä keräsi aineistoa kirjaansa toistakymmentä vuotta ja päätyi lopulta kirjoittamaan sedästään romaanin, jossa hän nuorukaisen näkökulmasta pyrkii hahmottamaan, miksi tämä epätoivoiselle sotaretkelle ohjautui ja miten tämä sen eli.

Ensimmäisten joukossa on Kari Kyrönsepän viides kirja ja toinen romaani. ”Television Kultasormeksi” tituleeratun tekijän käsistä on kotikatsomoihin päätynyt mittava määrä suosittuja ja merkittäviä suomalaisia tv-elokuvia ja ohjelmasarjoja, muun muassa 80-luvun huippusuosittu sketsiviihdesarja Velipuolikuu. Kirjoista huomatuimmat ovat matkakirja Provencen syleilyssä ja televisiomaailmaan sijoittuva Reidet. Tässä teoksessa Kyrönseppä osoittaa syvää myötäelämisen kykyä ja lempeyttä historian kolhimia kohtaan.

Kari Kyrönseppä: Ensimmäisten joukossa, 251 sivua, sidottu. Docendo, 2018.