BOLSOI PALAA – TYÖVÄENTALON RAUNIOILTA RANTAMALLE JA POLITIIKKAAN

Pekka Tuulenkylä, Bolsoi palaa, Atterossi Oy 2017

Bolsoi palaa ! Eemeli, 51 -vuotias entinen torppari, nyt jo pientilan isäntä, ajoi talvella 1918 myllykuormaansa kotiin, kun hän näki ja kuuli rekien jonon saavuttavan häntä Kyrösjärven jäällä.Pohjalaiset tulevat ! Viime päivien lentävä lause kaikui hänen korvissaan. Tulisi sota ja veriset vaattet.

Ja pian kolonnaa johtava lääkäri nostaa mauserinsa Eemeliä kohti. Se mitä sitten tapahtuu, muuttaa Eemelin ja hänen perheensä elämän.

Sisällissota on vyörynyt Eemelin kotiseudulle , Kalliokielen taistelu 26.2.1918 sisältyy lähdeaineistoon perusutuvana tähän kirjaan. Eemeli kohtaloon liittyy myös dramaattinen episodi valkoisten paikallisesta esikunnasta, jonka ilmapiirin Mannerheimin upseerit sähköistävät.

Kirjassa eletään Suomen tasavallan aikaa 1918 – 1948. Eemelin vaimo Agaata saa huoltajana tehdä kaikkensa. ”Punikkien kakarat” Veijo ja Raili kokevat luokkataistelun lietsoman vihan, aikuisina Lapuan liikkeen terrorin. Tulevaisuuteen on silti pakko luottaa.

Erkoista sisäpiirin tietoa ja ripauksen kansainvälisyyttäkin tarjoaa jakso, joka käsittelee suojeluskuntamajurin ja hänen yltiöisänmaallisen rouvansa moni-ilmeistä militarismia. Tekstille on lähtökohtansa todellisuudessa, mutta romaanihenkilöt elävät omaa elämäänsä. Bolsoi palaa ! On kuitenkin reaalistinen romaani, joka operoi mahdollisuuksilla. Todellinen syntyy mahdollisesta.

Pekka Tuulenkylän seitsemäs teos on riipaisevaa mikrohistoriaa. Se kertoo pienten ihmisten elämäntaistelusta sotien ja jännitteisten rauhan vuosien aikana, valinnoista, joiden eteen he joutuvat. Bolsoi palaa ! On kypsän kirjailijan avaus yhteiskunnallisen romaanin suuntaan. Jännite pitää, mutta se ei olisi tarpeeksi. Sisältöä syventää tekijän humaani näkemys. Koskettava lukukoemus.

Eemeli pidätetään ja saa 3 vuotta pakkotyövankeutta,avunannosta valtiopetokseen. Hän joutuu mukaan vankilamielivaltaan Riihimäen pakkotyölaitoksessa.Kun Boilsoi palaa! (työväentalo) opettaja seuraa paloa sivusta, ottamatta osaa asiaan millään tavalla. Eemelin poika Veijo mieltyy  työväentalon ympärillä Hannaan, jota lähtee kosimaan. Hannan aitan  seinällä on kilpailijan polkupyörä ja kosiomatka saa katkeran lopun. Toinen ystävyys Saara päättyy holhoojien eli Saaran veljien ”rusikointiin”.

Veijo tapaa Lottajärjestöstä Hannan, jota tulee esittelemään ensi kertaa kotiinsa. Veijo alkaa tehdä SDP:n presidenttiehdokkaan Väinö Tannerin vaalityötä. Eemeli kuoli 77 -vuotiaana v. 1943 ja Agaata vuotta myöhemmin v. 1944. Siirtoväkeä alkoi tulla Kyrösjärven ympäristöönkin.Raskaiden sotakorvausten maksu alkoi. Veijo alkoholisoitui ja muutttui väkivaltaiseksi, etenkin puolisoaan Hannaa kohtaan. Veijo menehtyy myöhemmin Hatanpään sairaalassa mahahaavaan. Bolsoi palaa! – Työväentalon ympyrä on sulkeutunut …

UNTO VASKUU