Asevelipuolet lopulta toisiaan vastaan Lapin sodassa

Roman Schatz, Asevelipuolet, Gummerus 2017

Roman Schatz syntyi edesmenneessä valtiossa nimeltä Länsi-Saksa, ja opiskeli Konstanzin ja Länsi-Berliinin yliopistoissa. Tutututtuaan suomalaisnaiseen hän muutti 1986 Helsinkiin, sai kaksoiskansalaisuuden ja on nykyään kolmen suomalaislapsen isä. Schatz on kirjailija, TV- ja radiotoimittaja, kolumnisti, kääntäjä, kouluttaja ja juontaja.

Olen myynyt saunan kiukaita, tasa-arvoa, paperia, ydinvoimaa ja Kalevala -koruja, olen auttanut suomalaisia eläkeläisiä hankkimaan asuntoja Berliinistä ja olen spiikannut useita suomalaisia sotadokumentielokuvia. Joissakin tapauksissa minun on pitänyt kieltäytyä kunniasta, koska käsikirjoitus on ollut niin isänmaallinen, että se olisi nostanut Saksassa karvat pystyyn.

Saksalaisilla on lähes kaikki Euroopan rahat, muttei minkäänlaisia  vastauksia Euroopan polttavimpiin kysymyksiin. Saksan täytyy nopeasti keksiä itsensä uudestaan ja miettiä uutta rooliaan Euroopassa.

Meillä on yhteinen tuhatvuotinen historia, mutta me suhtaudumme täysin eri tavoin omiin taustoihimme. Meitä erottavat vakiintuneet väärinkäsitykset. Niistä suurin on toinen maailmansota: saksalaisille se oli suuri häpeätahra, suomalaisille suuri sankaritarina. Kaksoiskansalainen Roman Schatz tarkastelee Suomen ja Saksan välisen ystävyyden, yhteistyön ja avunannon myyttejä sekä kulttuuriemme välisiä hienovaraisia, mutta joskus kohtalokkaita eroja.

Asevelihenki perustui samanlaisuuteen, vaikkakin toisaalta erilaisiin kulttuuritaustoihin. Roman Schatz on kahden maan kansalainen, jolla on saksalainen itsekuri ja suomalainen itsesääli. Suomi on nurkkapatrioottinen ja väkivallanhimoinen kansa. Suomella on paljon esikuvia: Jean Sibelius, Kalevala jne.

Liittokansleri Angela Merkel, Saksan vahva nainen, astui valtaan v. 2005. Juuri äskettäin hänet valittiin jälleen uudelle valtakaudelle, tosin erittäin tiukkojen vääntöjen jälkeen.

Saksalla on Suomeen useita historiallisia yhtymäkohtia, mm. Hakkapeliitat 30 -vuotisessa sodassa ja kenraalimajuri Rudiger van der Goltz toisessa maailmansodassa. Lapin sota oli traaginen yhteensattuma ja toisen maailmansodan päättäjä, jossa aseveli kääntyi Suomea vastaan. Sen jäljiltä esim. Rovaniemi tuhottiin lähes kokonaan. II maailmansodassa kuoli saksalaisia sotilaita 6,335 miljoona. Suomessa taas eri tavoilla 91700 sotilasta. Rovaniemellä sattui sodan aikana ns. sotanaisilmiö, joka johti 54 avioeroon ja em. naisten siirtymiseen saksalaisten sotilaiden luo Saksaan. Suomi luettiin II maailmansodan voittajavaltioihin. On vaikea uskoa, että Hitler olisi ottanut riskin käydä Suomessa ihan vain tuodakseen syntymäpäiväonnitteluja. Kenties Suomessa lähes uskonnollisella hauraudella palvottu, aatelissukuinen, monikulttuurinen, pitkäkasvuinen, komea ja itsevarma ammattisotilas lumosi itävaltalaisen korpraalin käärmeenkatseellaan niin, että unohti, mille asialle oli oikeastaan tullut.

UNTO VASKUU