kirja_rauhanutopia

Gustav Hägglund, Rauhan utopia


Docendo 2014,
ISBN 978-952-291-078-3,
182 s.

“Miten Suomi pärjää maailman myllerryksessä? Turvallisuustilanne maailmassa on murroksessa – on sotilaspoliittisen analyysin aika.”Arvio maailmasta

Miten Suomi pärjää maailman myllerryksessä? Turvallisuustilanne maailmassa on murroksessa – on sotilaspoliittisen analyysin aika. Sen tekee tässä kirjassa kenraali Gustav Hägglund, jolla maassamme on laajin
kokemus sotilaspolitiikasta.

Näkemyksellinen kirja arvioi maailman voimatasapinoa ja ottaa reippaasti kantaa Suomen turvallisuuden rakentamiseen korskean Venäjän rajanaapurina, EU:n jäsenenä, Ruotsin ja NATO:n kumppanina.

Olemme eläneet pitkään yksinapaisessa maailmassa, jossa Yhdysvallat on sanonut viimeisen sanan. Sotilaspoliittisesti maailma on muuttumassa Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan kolmikentäksi.

Euroopassa on eletty ikään kuin ikuinen rauha olisi laskeutunut maailmaan: on luovuttu yleisestä asevelvollisuudesta, ajettu alas puolustusta ja keskitytty kriisinhallintaan.

Ukrainan kriisi on kuitenkin rikkonut rauhan utopian. Sotilaspolitiikassa Euroopan unioni on kääpiö. Sillä olisi voimavaroja nousta suurvallaksi, mutta se edellyttäisi päätöksentekotavan muuttamista.

Vetävästi kirjoitettu kirja on tarkoitettu jokaiselle suomalaiselle, joka haluaa ymmärtää paremmin tulevaisuuden keskeisiä kysymyksiä.

Suomen puolustusvoimat ovat vielä vahvaa eurooppalaista luokkaa, jonka vahvuus on esim. useita tuhansia. Kylmän sodan aikana pidettiin yllä valmiuksia Neuvostoliiton mahdollisia hyökkäyksiä vastaan. Nykyään ei Suomikaan voi nukkua ruususen unta, kun ottaa huomioon esim. Venäjän Putinin viimeaikaiset toimet lähialueilla.

USA:n, Venäjän ja Kiinan valtapeliä määrittävät taloudelliset ja sotilaalliset voimasuhteet. Ydinaseissa ovat Venäjä ja Yhdysvallat omaa luokkaansa. Elektroniikka on muuttanut sodan luonnetta. Lennokit ja kyber-tekniikka on uutta maailmaa.

Unto Vaskuu