Mikä meni pieleen?

Afganistanin sota – Pentagonin salaiset paperit

Craig Whitlock

Kirja maalaa melko lohduttoman kuvan Yhdysvaltojen 20 vuotta käymästä Afganistanin sodasta. Jos joku saattoi mennä pieleen, se myös meni.

Yhdysvallat lähetti joukkojaan Afganistaniin 9/11-tilejä. Tarkoituksena syrjäyttää Taleban ja vangita tai tappaa Osama bin Laden.

Osama bin Laden tapettiin mutta Taleban on ja pysyy. Kirjan mukaan Yhdysvalloilla ei ollut selvää suunnitelmaa siitä miten Afganistanista lopulta poistutaan. Maa on melko helppo vallata, ainakin jossain määrin, mutta hallinnon vaihto mieleisekseen on sitten hankalampi rasti. Rahaa voi aina jakaa ja ottajia riittää mutta mitä sen jälkeen?

Kirja perustaa väitteensä erilaisiin Yhdysvaltain valtionhallinnon tekemiin selvityksiin ja muistioihin, jotka kirjoittajan työnantaja Washington Post sai ansiokkaasti julkisiksi.

Afganistaniin kaadettiin käsittämättömät määrät veronmaksajien rahoja vailla näkyviä tuloksia.

Kun yhdysvaltalaisten tiedot Afganistanista olivat useimmiten vähäiset tai olemattomat ja afganistanilaiset poliisit ja hallituksen armeijan sotilaat taas usein luku- ja kirjoitustaidottomia, niin ehkä pelkät miljoonat dollarit eivät ratkaise kaikkia ongelmia.

Kirjan mukaan amerikkalaiset eivät oikein ymmärtäneet Afganistanin eri uskonnollisia ja etnisiä rajalinjoja, vaan yrittivät hoitaa kaikki ongelmat rahalla ja pommittamalla.

Kirjassa ei käsitellä Yhdysvaltojen ja liittolaisten poistumista Afganistanista. Hyvä kirja.

AFGANISTANIN SOTA – PENTAGONIN SALAISET PAPERIT
Teksti: Craig Whitlock
Suomentanut: Kyösti Karvonen
Julkaisuvuosi: 2021
Kustantaja: Docendo
Sivumäärä: 432
ISBN 978-952-3822-10-8