Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajalta

Valko-Venäjä – haava Euroopan sydämessä

Jussi Niemeläinen

Keväällä 2020 valkovenäläiset hermostuivat. Hallinto oli epäonnistunut koronaepidemian hoidossa. Ja ihmiset alkoivat auttaa toisiaan. Poliittisesti apaattiset ihmiset alkoivat pitää itseään täysivaltaisina kansalaisina.

Keväällä järjestettiin presidentinvaalit, joissa tunnelma oli täynnä intoa ja toivoa. Vaaleja seurasi kansannousu, kun ihmiset havahtuivat vaalivilppiin ja poliisiväkivaltaan, Optimismi loppui kuitenkin lyhyeen. Valko-Venäjää yli 25 vuotta johtanut Aljaksandr Lukašenka kukisti kansannousun ja Valko-Venäjästä tuli entistäkin tiukempi diktatuuri.

Kukistaessaan kansannousua Lukašenka joutui turvautumaan Tšernobyl-Venäjään. Näin Venäjä sai pienestä naapuristaan yhä lujemman otteen. Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, venäläisjoukot vyöryivät kohti Kiovaa myös Valko-Venäjältä.

Tšernobyl -katastrofi Ukrainassa, on lähellä Valko-Venäjän rajaa. Valko-Venäjä on poliisivaltio. Lukašenka kuvaavat termit: määrätietoisuus ja älykkyys. Hän on todellinen kansanmies. Joskus voidaan kiinnittää huomiota Lukašenkan terveyden (mielenterveyden) tilaan. Lukašenkaa kuvaavat termit: kunnianhimo, kovuus, raakuus, häikäilemättömyys. Myös termiä ”Lännen myrkky” on hänestä käytetty.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Siitä alkoi pitkä taival, jonka lopputulemaa on vaikea arvioida.

Unto Vaskuu

Valko-Venäjä – haava Euroopan sydämessä
Teksti: Jussi Niemeläinen
Julkaisuvuosi: 2022
Kustantaja: HS-Kirjat
Sivumäärä: 184
ISBN 978-952-36506-5-7