SUMMA SUMMARUM, TALVISODAN KOKO KUVA
Jussi Jalonen, Summan tarina, SKS 2017
Summassa helmikuussa 1940 käyty taistelu ratkaisi talvisodan lopputuloksen. Kun neuvostoarmeija onnistui murtamaan suomalaisten sitkeästi pitämän puolustuslinjan, sodan päättyminen oli enää vain ajan kysymys.Eri lähtökohdista sotaan joutuneet miehet kävivät yhdessä läpi torjuntavoiton sekä rintaman murtumisen jakoivat kolmen kuukauden ajan yhteisen todellisuuden taistelukentillä Äärimmäiset kokemukset muokkasivat miehiä – läsnä olivat elämänhalu ja selviytymisen ilo, pelko ja tuska, kuolema ja tappaminen. Miltä tuntui rintamakarkuruus tai asetoverin kuoleminen ?
Summan tarina on kertomus taisteluun taisteluun osallistuneiden miesten kohtaloista ja kokemuksista, jotka jättivät syvät jäljet veteraanien mieleen ja elämään. Se on paljastava kuvaus siitä, millaista on olla sodassa.
Jussi Jalonen on sotahistorian tutkija ja filosofian tohtori Tampereen yliopistosta.
Alikersantti, tehdastyöläinen Matti Vikman kaatui Kannaksella ja haudattiin kotiseutunsa multiin. Summan taistelu oli palanen uutta sotahistoriaa. Summasta muodostui ratkaiseva Talvisodan taistelu. Se edusti modernia sotataistelua: betonibunkkerit, miinoitukset, panssarivaunut ja tykistö.
Mukana oli maakuntaromantiikkaa eli pääosa joukko-osastoista oli koottu maakuntien omista miehistä. Etuna oli samalla tavalla ajattelu asioista ja osittain myös toistensa tuntemus entuudestaan. Sotaa leimasivat voitot ja menetykset. Sotaan muodostui ns. rintamayhteisö, jota leimasivat länsisuomalaiset miehet ja heidän kotinsa.
Karjalan kannaksella Summa kesti joulukuun 1939 torjuntataistelun. Kannakselle kiirivät Pohjoisesta Suomussalmen ja Tolvajärven taisteluiden voittouutiset. Rankassa iskussa osallistui NL:n puolelta 70 uutta BTI -panssarivaunua. Mm. eräässä suomalaistukikohdassa kuoli yhteensä 19 miestä samaan korsuun. Jouluna 1939 tehtiin voimakas vastahyökkäys. Kokonaistappiot olivat noin 1300 suomalaissotilasta.
Summan taistelu osoitti totutun arkisen elämän särkymistä ja toi tullessan jälleenrakentamisen laajat vaateet, jolloin ihmisyys oli koetuksella joka aikana. Ateriointi rintamaoloissa oli oma haasteensa, rintamahuumori, naljailut ja vitsit, hegemooninen maskuliinisuus ja miehisyys.
Kysymys oli kansan sodasta, jotta ilmensivät rohkeus, kovuus ja henkinen lujuus. Sota oli eräänlainen sisällissota. Talvisota oli poliittisen jakauman yhdistäjä, jota höystivät mm. uskonnollisuus, hengellisyys, rintamapastori, rintamajoulut.
Summa oli kompromissien ja eheiden kokonaisuuksien yhteisö, jota leimasivat uusi miehisyys, yhteisöllisyys ja arvomaailma. Puhuttiin ns. talvisodan hengestä
UNTO VASKUU