Stella Polariksen perintö – Tiedusteluhistoriaa 1944–1950

 

Ohto Manniselta ja Lauri Lehtoselta 31.10. uutta tietoa salaisesta Stella Polaris -operaatiosta ja tiedustelumme uudesta noususta 1944–1950 

Kesästä 1944 lähtien Suomessa varauduttiin maan miehitykseen. Aseiden hajavarastoinnin ohella valmisteltiin sissitoimintaa ja tiedustelun jatkamista.

Erittäin salaisessa Stella Polaris -operaatiossa tiedustelun henkilöstöä, radiolaitteita ja arkistoja siirrettiin Ruotsiin. Ruotsi kielsi suomalaisen radiotiedustelun maaperällään. Muutamia henkilöitä se rekrytoi oman radiotiedustelunsa tehtäviin, mutta pääosa stellisteistä pääsi muutaman kuukauden kuluessa palaamaan kotimaahan. Sen sijaan arvokas tietomateriaali ja tekninen kalusto jäivät Ruotsiin, joka käytännössä halvaannutti Suomen radiotiedustelun.

Suomalaisten tiedoilla ja tiedustelijoilla oli kansainvälistä kysyntää. Kirjassa kerrotaan Stella Polaris -operaation ja sen salaisten materiaalien kohtaloista. Mukana on myös dramaattisia henkilötarinoita.

Sodan jälkeen Pääesikunnan tiedusteluosasto lakkautettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta. Tiedustelu näivettyi valvontakomission ja kommunistijohtoisen Valtiollisen poliisin pidätyksissä ja kuulusteluissa. Radiotiedustelu lopetettiin 1945 ja aloitettiin uudelleen vasta 1950 Korean sodan kärjistäessä suurvaltojen välejä. Kirja kertoo ensimmäistä kertaa tiedustelun uudesta noususta.

Professori Ohto Manninen ja insinöörieversti Lauri Lehtonen ja ovat tutkineet aihetta pitkään. He ovat julkaisseet aikaisemmin yhdessä majuri Timo Lieneen kanssa kirjan Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia – Suomen radiotiedustelu sodassa (Docendo 2017).

Ohto Manninen, Lauri Lehtonen: Stella Polariksen perintö – Tiedusteluhistoriaa 1944–1950 (Docendo 2019), sidottu, 238 sivua.