Koska kotimaa meidät lähetti
SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa
Suomesta lähti Hitlerin Waffen-SS-valiojoukkoihin 1400 sotilasta. Sakari Haikala ei ollut nuorista lähtijöistä värittömimpiä. Suomalaiset päätyivät itärintarintaman kovimpiin taisteluihin. Kaukasus oli heille kuin laajennettu Karjalankannas: siellä taisteltiin samojen päämäärien puolesta kuin kotimaassa. Talvisodan vääryydet haluttiin korjata, ja moni SS-mies haaveili Suur-Suomesta.
Sakari Haikalan suhde Saksaan oli kaksijakoinen. Hän ihaili sitä ja oli kiitollinen Hitlerille, jota piti Suomen pelastajana. Toisaalta Haikala sai kuulla, että hänen omat vanhempansa kuuluisivat tapettaviin, jos Hitlerin kaavailema ”Uusi Eurooppa” toteutuisi. Motivoitunut Haikala kunnostautui rintamalla, mutta katkeruus ja auktoriteettiuhma saivat hänet rettelöimään jopa SS-joukkojen ankaran sotaoikeuden uhallakin.
Kirja kertoo yhden SS-veteraanin kautta maailmansodasta, Suomesta ja Saksasta. Se kuvaa ihmiselämän yllätyksellisyyttä: rintamamiehestä voi kuoriutua pasifisti, Hitlerin eliittisotilaasta Israelin ystävä ja itämaista filosofiaa harrastava taiteilija: veturinkuljettajana Haikala saattoi pysäyttää ajamansa junan vain ikuistaakseen ohi vilahtaneen maiseman.
Haikala kulki elämänmittaisen taipaleen SS-miehenä: hän ei peitellyt taustaansa sodan jälkeenkään, ja tarvittaessa hän puolustautui natsisyytöksiä vastaan nyrkein.
Poikkeuksellinen sotahistoriateoskaan ei pysähdy rauhan solmimiseen: Mirja Turunen ei päästä haastattelemaansa veteraania helpolla. Muistitiedon ja kokemushistorian hankalat kysymykset nousevat esiin, kun kirjailija miettii päähenkilönsä luotettavuutta.
Uutena tietona kerrotaan suomalaisten SS-miesten poliittisesta koulutuksesta, josta veteraanit ovat aiemmin vaienneet. ”Panttipataljoonan” taustavoimat halusivat pitää joukot erossa politiikasta, mutta eräät innokkaat suomalaiset natsit maalailivat SS-tovereilleen yltiöpäisiä kuvia sodanjälkeisestä Suur-Suomesta.
Suomalaisille oli turha puhua juutalaiskysymyksestä, joten tappolistalta löytyi erityisesti vapaamuurareita. Rivien välissä vihjattiin, että likvidoitavien joukkoon luettiin myös Ryti ja Mannerheim, mikä herätti miehissä tuohtumusta.
FT Mirja Turunen on kotkalainen toimittaja ja historioitsija, joka on aiemmin julkaissut kiitetyn, sisällissodan julmuuksia käsitelleen kirjan Veripellot (2005).
Mirja Turunen: Koska kotimaa meidät lähetti. SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa (Docendo 2016), sidottu, 317 sivua, ISBN 978-952-291-257-2.