Sotapropagandasta brändäämiseen – Miten Suomi-kuvaa on rakennettu
Suomen maakuvan luominen on ollut moninaista ja menestykseltään vaihtelevaa sotapropagandaa kotimaahan ja ulkomaille, maabrändäystä asiantuntijaryhmissä, mielikuvia hyvinvointivaltiosta – muun muassa näillä keinoin Suomi-kuvaa on vuosikymmenten varrella rakennettu.
Virpi Kiviojan, Olli Kleemolan ja Louis Clercin toimittama kirja Sotapropagandasta brändäämiseen – Miten Suomi-kuvaa on rakennettu on ensimmäinen kokonaisesitys niistä organisaatioista ja toimijoista, joiden avulla Suomi-kuvaa on eri aikoina pyritty ulkomailla rakentamaan.
Suomi on vuosien mittaan nähty kulttuurimaana, lännen rajavartijana, puolueettomana demokratiana ja hyvinvointivaltiona. Nämä teemat ovat kuuluneet niin ulkomaille kuin suomalaisillekin suunnattuun tietoiseen imagotyöhön.
Eturivin asiantuntijoiden laatima teos pohtii sitä, mitä Suomi-kuva pitää sisällään ja miten sitä on rakennettu. Suomi-kuvan rakennusaineista etsitään esimerkiksi koulukirjoista, valokuvista ja diplomaattiasiakirjoista. Osansa huomiosta saavat muun muassa 1940-luvun kansallinen ponnistelu, diplomatian kehitys ja Suomi-kuva kybersodassa.
Kirjan tekijäjoukkoon kuuluvat Robin Brown, Louis Clerc, Timo Heino, Aki-Mauri Huhtinen, Jari Rantapelkonen, Virpi Kivioja, Olli Kleemola, Elina Melgin, Teemu Moilanen, Ville Okkonen, Helena Pilke ja Petri Tuomi-Nikula.
Virpi Kivioja, Olli Kleemola ja Louis Clerc (toim.): Sotapropagandasta brändäämiseen – Miten Suomi-kuvaa on rakennettu (Docendo 2015), ISBN 978-952-291-175-9, sidottu, 407 sivua, sh. 34,90 euroa.