Päiväkirja jatkosodasta
Kirjailija ja sotakirjallisuuden tuntija Veikko Huovinen kaipasi aikanaan sotamiestason kirjoittajaa, joka kokiessaan kritisoisi ankean synkkiä sodan olosuhteita, esimiesten ratkaisuja – näkisi kaikkinensa sodan lohduttomuuden. Tämä sotilas kritisoisi ja purnaisi, mutta vain mielessään. Sotilas toimisi kuten sotilaan tulee – velvollisuudentuntoisesti.
Sodan kosketus -teoksen päähenkilö rivimies-alikersantti Martti Vaara tilittää päiväkirjassaan 1939-1944 tapahtumien ohella kriittisiä tuntojaan ja huoliaan yleisistä ja yksityisistä asioista.
Merkintöjen arvoa nostaa niiden reaaliaikaisuus; ne on kirjattu joko saman tien tai päivän tai muutamien päivien viiveellä. Pahimpina aikoina kesällä 1944 hän tuo avoimesti esille tilanteen ja mielensä toivottomuuden, joka alkaa lähestyä välinpitämättömyyttä henkilökohtaisesta kohtalosta.
Kirjaan on yhdistetty hänen asetovereidensa kommentteja, kirjeenvaihtoa ja selventäviä lainauksia kirjallisuudesta. Vaikuttavat kuvat ovat pääosin aiemmin julkaisemattomia.
Vaara taisteli sotansa konekivääriryhmän johtajana suomalaisten iskujoukossa, kenraali Laguksen Panssaridivisioonassa, jonka jääkärit määrättiin usein raskaisiin erikoistehtäviin. Hän ehti sotimaan Itä-Karjalassa, Karjalan kannaksella sekä Lapissa.
Rivimies kirjaa tapahtumia, aavistuksiaan, ajatuksiaan. Vaistoaa, että sodan käsittämätön todellisuus on tässä ja nyt vain heille, jotka sen kokevat ja näkevät. Siviiliä, kotirintamaa, tämä todellisuus ei tule koskaan saavuttamaan.
Esillä on jatkosodan hyökkäysvaiheen raaka todellisuus, haavoittuminen, asemasodan piinaava yksitoikkoisuus ja kesä 1944, jolloin sodan jyrä on murskaamassa kaiken.
Vaaran sota päättyy toiseen haavoittumiseen Lapin porteilla. Hänet palkitaan lopuksi harvinaisella kunniamerkillä. Hänelle myönnettiin 3.luokan Vapaudenristi. Paluu siviilielämään tuntuu synkältä. Se on kuitenkin uusi alku.
Kirjan on toimittanut viestinnän ammattilainen Seppo Vaara. Hän haastatteli teosta varten useita veteraaneja ja tutustui heidän kanssaan sodan tapahtumapaikkoihin Venäjän-Karjalassa ja Karjalan kannaksella.
Seppo Vaara (toim.): Sodan kosketus, Docendo 2016, ISBN 978-952-291-237-4, 263 sivua