Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin–Ihantalan tulimyrskyyn

Tarja Lappalaisen uudessa kirjassa ääneen pääsevät sotiemme veteraanit 

”Vihollisen tykistökeskityksen ilmaan nostattama savi ja pöly pimensi auringon”, muistelee Nietjärvellä vuonna 1944 etulinjassa taistellut Kaino Kauranen. ”Kyllä me kuolemme täällä kaikki”, kirjoitti Allan Nukari kenttäpostikirjeessään. Nukari selviytyi, mutta tulimyrskyn keskellä kuolema niitti kolkkoa satoaan.

Tietokirjailija Tarja Lappalainen on kerännyt uuteen kirjaansa sotiemme veteraanien kokemuksia. Ääneen pääsevät rintamamiehet, lotat ja pommituksista selvinneet siviilit. Muistelut vievät Raatteen tien jäisestä helvetistä kesän 1944 valtaviin torjuntataisteluihin, jotka olivat vertaansa vailla oleva näyte sinnikkyydestä.

Veikko Punakallio taisteli läpi verisen Kuuterselän. Talvisodan jäisen helvetin koki Markus Aaltonen. Hän tuli tunnetuksi laulaessaan Raatteen tien koettelemuksistaan linnanjuhlissa presidentti Niinistölle. Kylmän helvetin läpi kulki myös korpisoturi, alikersantti Heikki Kulju. Talvisodan Suomussalmen rajuja taisteluja tutkaillaan myös JR 64:n komentaja Uno Fagernäsin kautta hänen pojanpoikansa Peter Fagernäsin kertomana. Klaus Oesch kertoo isoisästään, kenraaliluutnantti Lennart Oeschista.

Nietjärvellä ankariin taisteluihin joutuivat Kaino Kauranen, Esko Paakkala ja Allan Nukari. Lotta Annikki Söderholm joutui keskelle massiivisia siviileihin kohdistuneita terroripommituksia kesällä 1944 Elisenvaarassa. Suomen riveissä taistellut virolainen vänrikki Hans Alviste kertoo, millaisen hinnan maksoi palveluksestaan sodan jälkeen Siperian vankileireillä. Suomenjuutalaiset kieltäytyivät saksalaisten myöntämistä rautaristeistä, mistä epätodennäköiset aseveljet suuttuivat. Salomon Altschuler ja Leo Skurnik kertovat, kuinka Suomen sodanjohto oli kuitenkin vankasti alaistensa tukena.

Runsaasti kuvitettu kirja on jatkoa muutaman vuoden takaiselle Se oli yhtä tulihelvettiä -menestysteokselle. Uutuuskirjassa on henkeäsalpaavia taistelukohtauksia ja elinjäämiskamppailuja, ja siitä selviää, kuinka käsittämättömällä tavalla Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä.

FM Tarja Lappalainen on tietokirjailija, jonka aiemmat teokset Se oli yhtä tulihelvettiä (Docendo 2016) ja Martti Turtolan kanssa kirjoitettu Stalinin tappamat (Docendo 2019) ovat olleet myyntimenestyksiä.

Tarja Lappalainen: Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin–Ihantalan tulimyrskyyn (Docendo 2020), sidottu, 302 sivua.