Operaatio KAGAALI,  LUKIJAN KOMMENTTI

Valkoisten salainen toiminta punaisessa Helsingissä

Jälleen on kirjailijalta Ville Kaarnakari ilmestynyt uusi teos hänen Operaatio-kirjasarjaansa. Teoksen tapahtumat sijoittuvat Suomeen ja osin Puolaan vuosien 1904-1918 välille. Tapahtumien painopiste on Helsingin seudulla. Pääteemana on se, kuinka Suomesta tuli itsenäinen valtio Venäjän vallan alta.

Wikipedian mukaan sana kagaali tulee heprean sanasta kahal ’seurakunta, yhteenliittymä’. Se oli pilkkanimi, jolla Venäjän konservatiivilehdet ilkkuivat hallituksenvastaiselle toiminnalle Suomessa. Kagaali tarkoitti alkujaan Venäjän juutalaisten seurakuntien keskuselintä. Nimen alkuperän varmaan moni tietääkin jo ennestään.

Kirjailija on selvästikin lukenut historian läksyt hyvin ennalta. Päälinjat ovat historian mukaiset ja tarkemmat käytännön tapahtumat on rekonstruoitu ja tehty eläviksi historiallis-isänmaallisessa hengessä. Tapahtumakuvaukset vaikuttavat todenmukaisilta ja näin olisi hyvin voinut yksityiskohdissa tapahtua. Suuri työ on varmaan ollut perehtyä tapahtuma-aikaisiin olosuhteisiin, katuihin, rakennuksiin, toimijoihin ja tapoihin. Kertomusten tarkka yksityiskohtaisuus onkin silmiinpistävää kirjassa.

Kirjasta käy hyvin ilmi, kuinka kaiken toiminnan täytyi tapahtua salassa, koska punakaartin ylivoima oli suuri Helsingissä. Samalla käy ilmi punakaartin kurittomuus ja lisäksi Venäjän sotaväen tuki sille. Kuitenkin punaisten toimintaa käsitellään korrektisti, mutta realistisesti.

Löytyi kuitenkin pieni isänmaallinen joukko, joka teki työtä Isänmaan vapauttamiseksi. Moni joutui antamaan henkensä tässä työssä. Toiminta vaati uusia luovia toimintamalleja ja tilanteen mukaista improvisointia.

Mukana tässä työssä oli myös urheita naisia, kuten nimetyt teekkari Verna ja Mary. Lukijana olisin toivonut hieman enemmän tekstiä heidän ja muiden naisten roolista. Surettaa Vernan kohtalo, siis se, että hän ei saanut pitkään nauttia vapaasta Suomesta. Hänhän kuoli vuoden 1918 syksyllä ärhäkkään sairauteen. Juuri tänään 27.8.2017 kirjailija viestitti: Olen poikani kanssa “adoptoinut” Vernan haudan. Siellä ei taida ketään muita käydä. Olen lähipäivinä menossa viemään sinne kukkia. Olemme käyneet siellä Juniorin kanssa jo toistakymmentä vuotta.

KIITOS, KUNNIA JA MYÖTÄMIELI VERNALLE !

Kirjassa on sotilaalliselta ja poliittiselta kannalta ainakin kolme kerrosta:

Valtakuntien kerros, johon liittyvät Venäjä, Svinhuvud, Mannerheim, Saksa, Puola sekä I.Maailmasota – siis Euroopan laajuinen kehys.

Strateginen kerros, johon liittyvät Venäjän sotaväki, Suojeluskunnat, Punakaarti, Kagaali ja  Jääkärit sekä Päämaja Seinäjoella. Tällä tasolla toimintaa tapahtui koko Suomen alueella ja ulkomaillakin. Toimintojen koordinointi yhteen käy osin ilmi kirjassa hyvin.

Esimerkiksi kirjassa on kuvattu tiedustelun ja viestinnän tärkeys, jotta saadaan aikaan koordinaatio ja toimien yhteisvaikutus, myös saksalaisia joukkoja koskien.

Taktinen kerros, mitä tasoa kirja kuvaa eniten. Tässä tapahtui huomattavaa luovaa ajattelua. Poimin vain yhden esimerkin eli tarkka-ampujatoiminnan loppukahinoissa. Siinä maalien valinta tapahtui suurimman vaikuttavuuden perusteella, mikä on ohjenuora nykyäänkin.

Sotilaalliset asiat on kuvattu majurin laajalla sotilaallisella asiantuntemuksella.

Kirjassa arvostetaan mukana olleita tosi Isänmaan ystäviä, minkä arvostuksen he ansaitsevatkin. Myös kirjailija on kuvannut monia tilanteita pikkutarkasti ja ajatellen tilanteita huolella. Esimerkkinä mainitsen yhteisen kokoontumisen Tähtitornin vuorella Observatoriossa. Tämä on kuvattu kirjan sivuilla 339-343. Siinä Isänmaan Ystävät, toimijat, ovat koolla kuin yhtenä perheenä illallisella. Pöydän päädyssä oli tuoli myös erään punaisen teloittamalle Musta-Aapelille. Kirjailija on ilmiselvästi kuvannut tapahtuman henkilöiden sijoittelua myöten sydämen lämmöllä. Hän on varmaan kirjoittaessaan myötäelänyt illan näiden rakkaiden Isänmaan Ystävien mukana.

Kirjassa on 442 numeroitua sivua täyteläistä tekstiä. Täytyy tietenkin muistaa, ettei kirjaa ole tarkoitettu historian oppikirjaksi. Kirjan suurimmat annit ovat mielestäni mukana olleiden henkilöiden arvostava esiin nostaminen innoittamaan nykyajankin ihmisiä isänmaallisuuteen ja silloisten tapahtumien elävöittäminen käytännön tasolla niiltä osin, mitä historia ei kerro. Lisäksi, kirja on hyvin koukuttavaa luettavaa kerronnaltaan elävänä ja yllättävänä monilta osin.

Unto Pulkkinen

Kirja:                           Operaatio KAGAALI

Kirjailija:    Ville Kaarnakari

Kustantaja:  Tammi, Helsinki, 2017

ISBN:                            978-951-31-9637-0