Helsingin Reservin Sanomat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Paperilehden PDF-versiot
  • Aikaisemmat verkkolehdet
  • Etusivu 4/2016
  • Toimintakalenteri
  • Kolumni
  • Onnittelemme
  • Kirjaesittelyt

Gestapo – Natsi-Saksan salaisen poliisin historia

natsi-saksan-salaisen-poliisin-historia

Vuonna 1933 perustetun Saksan Geheime Staatspolizein tehtävä oli torjua ”kansan vihollisia”. Siinä palveli vain 16 000 ihmistä, joten Gestapo ei mitenkään pystynyt valvomaan koko Saksaa, vaan Gestapo oli lähes täysin  ilmiantajien varassa. Frank McDonoughin kirja kertoo Gestaposta ja siitä yhteiskunnasta jossa se toimi. Kirja pohjaa Gestapon, usein hyvin,  perinpohjaisesti tutkimien juttujen aineistoon. Jutuista on laadittu joskus satojenkin sivujen tutkintapöytäkirjoja todistajineen. Tämä tarjoaa lukijalle mielenkiintoisen ajankuvan kolmannen valtakunnan arkeen. Kirjassa on lukuisia kertomuksia niin juutalaisista, papeista, sosialisteista kuin aivan tavallisista saksalaisista.

Kirjan mukaan Gestapo sai toimia itsenäisesti, käyttää paljon aikaa tutkintaan ja sen toiminta muistutti mitä tahansa poliisiorganisaatiota.

Kirjan mukaan ja vastoin yleistä käsitystä, Gestapo ei pidättänyt ihmisiä satunnaisesti eikä lähettänyt heitä suoraan keskitysleireille. Päinvastoin, useimmat jutut raukesivat, niistä tehtiin syyttämättäjättämispäätös tai tuomio oli lievä. McDonoughin mukaan Gestapossa työskentelevät poliisit pyrkivät siihen, että tutkinta oli paketissa ennen kuin 21 päivän määräaika pidättämiselle umpeutui.

Ns. tavallisia saksalaisia Gestapo kohteli kirjan mukaan hyvin ymmärtäväisesti, jopa niin, että se 1943 vapautti 1.700 juutalaismiestä koska näillä oli saksalaiset vaimot.

Sodan loppuvaiheessa Gestapo alkoi käsitellä ”valtakunnan vihollisia” huomattavasti kovemmin ja ”tehostettuja kuulustelutekniikoita” (tuttu termi myös huomattavasti myöhäisemmältä ajalta?) käytettiin herkemmin.

Kirja perustuu Düsseldorfin Gestapon arkistoon. Useimmat muut Gestapo-arkistot tuhottiin joko liittoutuneiden tai saksalaisten toimesta ennen sodan päättymistä.

Sodan jälkeen hyvin harva Gestapossa työskennellyt poliisimies tuomittiin työstään kansallissosialistisen Saksan väkivaltakoneiston osan palveluksessa.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja hyvin suomennettu.

Kirjan kirjoittaja, englantilainen Frank McDonough on kansainvälisen historian professori, joka on kirjoittanut useita kirjoja kolmannesta valtakunnasta.

ISBN 9789523002395, sivuja 333
Alkuteos The Gestapo
Suomentaja Mari Janatuinen
I Ilmestyi 08/2016, mustavalkokuvitus

Atena Kustannus Oy, Helsinki

Piirien nettisivut

Uusimmat HRS verkkolehdet

HRS verkkolehti 1/2023
HRS verkkolehti 6/2022
HRS verkkolehti 5/2022

HRS paperilehden näköisversiot

Piirien Facebook-sivut

Helsingin Reservin Sanomat
Döbelninkatu 2
00260 HELSINKI
puh. 045 128 3636
toimitus @ reservinsanomat.fi

Julkaisijat
Helsingin Reserviupseeripiiri ry ja Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry

Päätoimittaja
Tomi Alajoki
puh. 045 128 3636
toimitus @ reservinsanomat.fi

Toimitus
Ari Ranto
Jari Gerasimoff

etunimi.sukunimi @ reservinsanomat.fi

Osoitteenmuutokset

Kaikki osoitteenmuutokset jäsenrekisterin kautta:

Jäsenrekisterin eAsiointi

Suomen Reserviupseeriliiton jäsenet
Reserviläisliiton jäsenet

Jäsenrekisterin yhteystiedot
puh. (09) 4056 2010
jasenasiat @ reservilaisliitto.fi

Menetetyt majakat Silminnäkijät – taistelu Ukrainasta
Scroll to top