02/2018 uutiset

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnille nimikkoviina

Os. Lauri Törni perinnekillan sihteeri, res.ltn. Joel Sjögren Ritaripuistossa Puolustusvoimien lippupäivänä 4.6.2017. Perinnekillan hallitus osallistui lippulinnaan vaalimaan ritareiden muistoa.

Legenda jo eläessään

“Jatkosodassa Osasto Törni laitettiin sinne minne tarvittiin kovimmat miehet. Kovimmat taistelut vaativat myös raskaat huvit. Siitä syntyi legenda joka elää. Kirkas Törni-viina on valmistettu kunnioittamaan suomalaisen sotilaan muistoa.”

Tämä oli alkuperäinen Os. Lauri Törni perinnekillan teksti Törni-viinan taustaetikettiin, joka myöhemmin valmistajan taholta muokattiin aavistuksen paremmaksi. Olipa kyseessä Ritarin ryyppy, Marskin ryyppy, Mannerheim-viina, Törni-viina tai ehkä jopa tulevaisuudessa Rokka-viina, näiden viinojen teettäjillä on yleensä joku muu motiivi kuin voiton tekeminen.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni ei tässä lukijakunnassa esittelyä kaipaa. Hänen osastostaan ja miehistä todettakoon kuitenkin sen verran, että vaikka osasto oli olemassa hyvin lyhyenä aikana (10kk), ominaista Os. Törnin miehille oli se, että he vaikenivat omasta taustastaan enemmän kuin keskivertoaseveljet, erityisesti Valpon uhan takia. Yksi hauskempi episodi oli kun rouva Tellervo Koivisto vuonna 2001 soitti asevelitapaamiseen, jossa hänen miehensä Mauno oli muitten “törniläisten” kanssa viettämässä iltaa. Rouva Koivisto kysyi milloin hän voi odottaa saavansa miehensä takaisin kotiin. Aseveli oli vastannut lakonisesti mutta samalla pilke silmäkulmassa “ei Törnin miehet koskaan ole kertoneet minne mennään ja milloin, eli en voi vastata kysymykseen.” Tarina ei kerro, ymmärsikö rouva Koivisto asian oikein vai ei.

Törniläiset olivat myös hyvässä ja pahassa tunnettuja siitä, että he asevelitapaamisissa juhlivat vähän muita rankemmin. Ensimmäisessä asevelitapaamisessa Lapin sodan jälkeen v.1946 miehet kokoontuivat Tammerhotelliin juhlimaan ja saivat ikuisen porttikiellon sen illan jälkeen. Joku voi olla sitä mieltä, että tämän tapaisia tapahtumia tai tällaista käytöstä ei kannata liikaa korostaa, mutta killan mielipide on se, että tässä vaiheessa voidaan jo katsoa tapahtumia historiallisin silmin, ehkä aavistuksen verran enemmän ymmärtävällä kuin syyttelevällä sävyllä.

Törnin aseveljien toiveesta vuonna 1997 perustettu Os. Lauri Törni Perinnekilta sai 29.5.2017 vihdoin toteutettua yhden pitkäaikaisen haaveensa, Törni-viinan. Sodan käyneistä Törnin aseveljistä lähes kaikki on jo kutsuttu viimeiseen iltahuutoon. Miehet olivat maineikkaita sotilaita, jotka joutuivat taistelemaan ankarissa olosuhteissa ja vihollisen selustassa, yleensä vihollisen suurta ylivoimaa vastaan.

MRR 144 nimikkoviina herätti yllättävän paljon keskustelua kun tuote lanseerattiin keväällä 2017.

Alkoholi ja tupakka toimivat sodassa henkisinä relaksantteina

– Törnin aseveljien mukaan onnistuneiden taisteluiden päätyttyä joko Törni tai Holger ”Hoge” Pitkänen tokaisi: ”Eiköhän pojat nyt ryypätä”. Uskon, että samaa tapaa käytettiin monissa muissakin yksiköissä, jotka joutuivat taistelemaan etulinjassa vihollisen kanssa. Todennäköisesti viina oli tupakan ohella käytetyin kemiallinen aine nopeaan rentoutumiseen kovilla rintamalohkoilla, muistelee Perinnekillan puheenjohtaja Pasi Niittymäki, joka on ollut miesten matkassa jo vuodesta 1991 ja haastatellut monia aseveljiä 1990-luvulla.

Kirkas juoma kuului osana miesten arkeen niin kuin näkkileipä eli vanikka, hernerokka, tupakka tai lihasäilykkeet ja puhdetöinä valmistuneet puutyöt. Ne auttoivat miehiä ylläpitämään mielialaa ja palautumaan ankarista kokemuksista. Niillä tehtiin myös rintamalla miesten välillä kauppaa. Alkoholin hankkiminen ei ollut helppoa. Sitä saatiin lomilta palaavilta sotilailta tuliaisina tai upseerien varastoista ”lainaamalla”. Hyvät viinavarastot oli myös saksalaisilla sotilailla, joilta saattoi ostaa konjakkia tai kirkkaita. Asemasodan aikana miehillä oli rintamalla aikaa myös itse valmistaa kiljua tai jopa keittää pontikkaa, tietenkin tiukkamielisiltä upseereilta salassa. Vaatimattomia valmistusaineita saatiin keittiömiesten suosiollisella avustuksella. Toki alkoholin käytöllä oli varjopuolensa. Jopa Mannerheimin tiedetään paheksuneen törkeää juopottelua ja lähettäneen kenraalikunnalle käskykirjeen asiasta.

Os. Lauri Törni perinnekilta ry:n sihteeri

Joel Sjögren

 

Jaa uutinen: