Lahtiase
Lahtiase on romaani asesuunnittelija Aimo Lahden tiestä poikien pommileikeistä sotarintamalle
Aimo Lahdelle maailma oli kone.
Suomi-konepistooli oli pataraudasta paistettu, huippuunsa koneistettu sotilaan työkalu. Mies sen takana oli asesuunnittelija Aimo Lahti, joka kävi elämänsä aikana koulua neljä vuotta eikä osannut vieraita kieliä. Lopulta hän kuitenkin toimi kansainvälisessä asekaupassa ja maan ylimmän johdon kanssa, presidenttejä ja Mannerheimia myöten. ”Tämä aika antoi minulle ammatin”, totesi Lahti.
Lahtiase on romaani luovasta nerosta, pakkomielteestä, viinasta, valtion asehankinnoista, Konepistooliosakeyhtiön kovasta tiestä ja isän rakkaudesta poikaansa.
Kielitaidoton Lahti ei allekirjoittanut amerikkalaisen aseteollisuuden tarjoamaa huippurahakasta sopimusta vaan jäi perheineen Suomeen. Maa sai konepistoolinsa sekä kymmeniä muita asekeksintöjä. Lahti tienasi omaisuuden, joka valui käsien läpi. Asesuunnittelijalla pysyivät kädessä sekä lasi että kynä. Ratkaisevat taistelut käytiin suunnittelu- ja neuvottelupöytien ääressä.
Ilman Aimo Lahden jääräpäisyyttä Suomi-konepistooli olisi jäänyt syntymättä. Maamme historia olisi kirjoitettu toisin. Mutta mitä aseet, niiden suunnitteluun uppoutuminen ja asekauppa tekivät miehelle? Se, mikä toimi täydellisesti paperilla, ei aina toiminut rintamalla tai siviilissä. Voiko asetta tai elämää koskaan hallita täysin?
Jari Nissinen on kirjailija ja vapaa näyttelijä. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa, Lahden kansanopistossa, Oriveden opistossa ja Teatterikorkeakoulussa.
Jari Nissinen: Lahtiase, 380 sivua, sidottu.