Korpisoturista esikuntaherraksi
Paavo Siltasari, Veikko Peltonen (toim.)
Vänrikki Paavo Siltasarin talvisota alkoi kaksintaistelulla puna-armeijan upseerin kanssa Suomussalmen Raatteessa. Yhteenotosta jäi muistoksi vastustajan Nagan-revolveri. Jatkosotaan Siltasari lähti kenraali Siilasvuon joukoissa, jotka hyökkäsivät Suomussalmelta kohti Uhtuaa. Sodan alkupäivinä Siltasari keskeytti saksalaisryhmän yrityksen teloittaa vienankarjalaisia siviilejä.
”Yliluutnantti vastasi, että kyllä hän nyt aikoo likvitoida tämän roskasakin. Oman hautansakin ovat jo kaivaneet valmiiksi. Mieheni olivat sivusta seuranneet saksankielistä keskusteluamme. Arvasivat kyllä, mistä oli kyse. Sanoin heille: – Ladatkaa – ampuma-asento makuulta – aseet kohti noita germaaneja, yliluutnantti mukaan lukien. Jos näyttää silta, että heillä on tarkoitus käyttää aseitaan, tulenavaus heti ilman eri käskyä. Käännyin sitten saksalaisen upseerin puoleen sanoen: – Jos kiireesti poistutte, niin ehditte sen vielä tehdä henkenne säilyttäen.” – Ote päiväkirjasta 5.7.1941
Nuori reserviupseeri toimi erilaisissa tehtävissä ja koki sodan useasta näkökulmasta. Korpisodassa Kainuussa ja Vienassa hän koki vaarallisia seikkailuja ja täpäriä pelastumisia partioretkillä ja pienten tukikohtien päällikkönä täiden ja lutikoiden iskiessä omalta taholtaan. Toimiessaan Hyrynsalmella koulutus- ja esikuntatehtävissä Siltasari johti usein osastoja, joita lähetettiin jäljittämään rajaseutua terrorisoivia partisaaneja.
Päiväkirjasta ilmenee kirjoittajan vihollisiinkin ulottuva inhimillisyys sekä huumorintaju. Hän liitti myöhemmin päiväkirjaansa kertomukset siitä, kuinka hän sodan jälkeen tapasi uudelleen saksalaisen upseerin, jonka kanssa oli ystävystynyt, sekä vanhan partisaanin, jota oli aikoinaan ollut ajamassa takaa.
Kokemuksien lisäksi päiväkirja tuo uutta sotahistoriallista tietoa ja näkökulmaa varsinkin Uhtuan suunnan ja Kainuun jatkosodan aikaisista tapahtumista kuten partisaanien ja desanttien jäljitys- ja tuhoamistoimista. Myös kuvataan yllättävän siviilimäistä varuskuntaelämää Hyrynsalmella yhdessä saksalaisten kanssa.
Kirjan on toimittanut valtiotieteen kandidaatti Veikko Peltonen, joka on eläkkeellä sisäministeriön suunnittelujohtajan virasta. Hänen kirjoittamansa katsaus Suomussalmen ja Uhtuan suunnan sotatoimista yhdistää päiväkirjan tapahtumat laajempiin kokonaisuuksiin.
Paavo Siltasari, Veikko Peltonen (toim.): Korpisoturista esikuntaherraksi (Docendo 2017), sidottu, 208 sivua.
Kirjailijan yhteystiedot:
Veikko Peltonen, puhelin 0400 422 349, veikkopelto@gmail.com