01/2017 uutiset

Keijo Tujunen 100 vuotta 6.3.2017

Diplomi-insinööri, insinöörimajuri res, Keijo Tujunen syntyi Savonlinnassa 6.3.1917. Ylioppilas hänestä tuli Savonlinnan Lyseosta. Tie- ja vesirakentamisen insinööriksi Tujunen opiskeli Teknillisessä Korkeakoulussa Helsingissä. Imatran voimalla hän teki pitkän työuran voimalinjojen ja patojen rakentamisen parissa.

Armeijan Tujunen kävi Erillisessä Pioneerikomppaniassa Kellomäellä, Terijoen lähellä, aivan silloisen Neuvostoliiton rajan tuntumassa. Pioneerikomentaja oli tuolloin Olanti. Aliupseerikoulun Tujunen kävi Korialla ja Reserviupseerikoulun Haminassa (kurssi 35).

Tujunen taisteli Pioneerijoukoissa sekä talvi- että jatkosodassa, mm. ”Marokon kauhun”, Aarne Juutilaisen alaisuudessa. Mm. Vuosalmen ja Äyräpään seudut tulivat tutuiksi. Tujunen kertoo, että eräs mieleen jäänyt tehtävä oli toimia ylikulun johtajana Kollaalla. Kun vihollinen kuuli lautan äänen, ampui se epäsuoraa tulta niin, että Vuoksi kiehui kuin rokkapata ammuksista.

Päivänsankari Keijo Tujunen.
Päivänsankari Keijo Tujunen.

Kansa taisteli -lehden numerossa 8/1959 on kertomus Leningradin liepeillä sijainneen, kuuluisan ”Kapteenintappajabunkkerin, Ojasen bunkkerin”, räjäyttämisestä. Tuolloin muiden joukkojen tukiessa JR 7:n II Pataljoonan jääkärijoukkueen tehtävänä oli rynnäköidä bunkkerille. Bunkkerin räjäytykseen osallistui myös rykmentin pioneerijoukkueesta muodostettu 12 miehen osasto johtajanaan luutnantti Keijo Tujunen. Räjäytystä varten heillä oli mukanaan mm. 240 kg rotulia (trinitrotolueeni eli TNT). Kiivaiden taisteluiden lopuksi osasto sai bunkkerin räjäytettyä: ”Paksu savupilvi tulvahti ilmaan ja toinen pitkin maata bunkkerin ovesta poispäin. Ampuma-aukosta leiskahti tulenliekki ulos. Bunkkerin takaosa oli luhistunut. Sen etuseinä jäi näköjään ehjäksi – päivällä todettiin senkin lohkeilleen – mutta sisällä ollut vihollismiehitys oli tuhottu.”

Liikuntaa Tujunen on harrastunut koko ikänsä ja kertoo sen auttaneen myös pysymään niin vetreänä ja virkeänä, että voi asua edelleen kotonaan Helsingin Annalassa. Veteraanina hän on saanut apua riittävästi. Aikaisemmin hän on osallistunut veteraanitoimintaan aktiivisesti itsekin. Tennis ja hiihto sekä koululaisena telinevoimistelu, ovat olleet hänelle mieluisia harrasteita. Kestävyysjuoksun harrastamisen myötä maratonkin on tullut juostua. Aikoinaan Helsingin pioneerisuojeluskunnassakin tehtiin paljon kaikenlaista. Etenkin ammunta ja Schmardenin juhlat ovat jääneet hänelle elävästi mieleen.

HRU:n Pioneeriosasto onnittelee lämpimästi!

Haastattelu, kuva ja teksti

Timo Lukkarinen

Kapt res

Puheenjohtaja

HRU:n Pioneeriosasto ry

Jaa uutinen: