Reserviupseeripiirin varapuheenjohtajalta
Hyvät HRS:n lukijat!
Käytän tämän palstan kolme ensimmäistä kappaletta vedotakseni Helsingin Reserviupseeripiirin jäsenyhdistyksiin. Toki suosittelen näiden lukemista muillekin, jos kirjoitus vaikka inspiroisi vastaavaa toimintaa muuallakin kuin HRUP:ssä. Hyviä ideoita kannattaa aina jakaa, erityisesti maanpuolustuskentässä, missä meidän kaikkien pitää toimia yhdessä yhteisen hyvän, eli uskottavan maanpuolustuksen, eteen.
Edellisessä Helsingin Reservin Sanomien paperilehdessä (3/2021) oli HRUP:n koulutustoimikunnan jäsenen, Tuomas Hauvalan, kirjoittama artikkeli toimikunnan uudesta hankkeesta, eli HRUP:n koulutuspäivästä. Samaa tapahtumaa nostettiin esille myös HRUP:n puheenjohtajan palstassa. En lähde toistamaan näiden juttujen sisältöä, mutta jatkan kuitenkin samalla teemalla, eli koulutuspäivällä ja reserviupseerien kouluttautumisella.
Koulutuspäivä oli koulutustoimikunnan ensimmäinen täysin uusi hanke. Osallistujapalautteen perusteella päivien järjestämistä on ehdottomasti järkevää jatkaa. Näitä päiviä halutaan ensi vuodesta alkaen tarjota kaksi vuodessa, joista toisesta voisi jopa tehdä kahden päivän mittaisen koulutustapahtuman. Mutta nämä koulutustapahtumat eivät kuitenkaan synny itsestään. Ensimmäisen koulutuspäivän järjestämiseen toimikunta pyysi jo tukea usealta HRUP:n kerholta, jotka onneksi vastasivat pyyntöön. Alusta asti hankkeen tarkoitus on ollut luoda koulutuskanava nimenomaan kerhoille. Keväällä sekä yhdistyksille että jäsenille järjestetyissä koulutuskyselyissä ilmeni, että koulutusta kyllä kaivataan ja sitä halutaan järjestää, mutta kuitenkin koulutuksen tarjonta jää usein kerhotasolla kauas kerhon omasta tahtotilasta. Ja onhan se täysin ymmärrettävää, ettei yksittäisen kerhon välttämättä ole järkevää järjestää isoja koulutustapahtumia, joihin ilmestyy vain muutama jäsen. Tästä ongelmasta ajatus koulutuspäivästä syntyi – jos koulutustapahtuma järjestetään piiritasolla, osallistujamäärät kasvavat ja yksittäisen kerhon panos voi rajoittua yksittäisen rastin pitämiseen. Tällaisesta järjestelystä hyötyvät kaikki: piiri tukee jäsentensä kouluttautumista (vielä erityisesti upseereille suunnatulla koulutuksella), jäsenet pääsevät kouluttautumaan ja kerhot saavat tilaisuuden järjestää koulutusta sekä samalla suorittaa jäsenhuoltoa. Kaiken lisäksi koulutuspäivän kouluttajat saavat MPK:n Kouluttaja 1 -suoritusmerkinnän, mikäli sellaista ei vielä ole.
Mutta suunnataan katse tulevaisuuteen ja tuleviin koulutuspäiviin. Ei ole mielekästä järjestää koulutuspäiviä, joissa ikuisesti pyörivät samat rastit. Haluamme, että jäsen voi osallistua useammin kuin kerran. Tästä loogisesti seuraa, että tarvitsemme uusia kouluttajia tuleviin koulutuspäiviin. Tähän liittyykin tukipyyntöni kerhoille. Koulutuspäivä on toki piirin koulutustoimikunnan koordinoima, mutta se on kerhojen päivä. Haluamme, tarvitsemme ja pyydämme, että kerhot ottaisivat koulutuspäivän omakseen ja ehdottaisivat rastikoulutusaiheita sekä tarjoaisivat kouluttajia koulutuspäiviin. Tulen mielelläni kerhojen tilaisuuksiin kertomaan lisää koulutuspäivästä, sen tavoitteista, järjestelyistä ja mistä tahansa muustakin, mitä kerho haluaa tietää. Koulutuspäivän ensimmäinen veto onnistui loistavasti, mutta päivän jatko ja tulevaisuus riippuu paljon siitä, miten hyvin kerhot innostuvat lähtemään mukaan järjestämään tulevia päiviä.
Sitten yleisimpiin asioihin.
Yleisesti ottaen reserviläisten kouluttautumismahdollisuudet näyttävät taas paranevan, kun koronarajoituksia puretaan, ehkä tällä kertaa vihdoin lopullisesti. Moni koulutustapahtuma on jäänyt pitämättä tai osallistujamäärää on rajoitettu. Nyt, kun mahdollisuuksia taas avautuu, kannustan jokaista reserviläistä osallistumaan koulutuksiin ja parantamaan valmiuttaan toimia sodanajan tehtävässä, tai miksi ei myös poikkeusolojen siviilitehtävissä. Kannattaa pitää mielessä, että toisinaan on hyödyllistä käydä kursseja myös hiukan oman erikoisalan ulkopuolelta. Jalkaväkisotilaalle on erittäin hyödyllistä osata myös hieman tulenjohtoa tai viestiä. Eikä teknisten aselajien sotilaillekaan ole haitaksi tutustua hiukan jalkaväen toimintaan, koska sitähän ne tekniset aselajit juuri tukevat.
Toki MPK:n koulutuskalenterin kahlaaminen saattaa tuntua puuduttavalta, joskus lähes epätoivoiselta, kun kurssikuvauksiakaan ei näe, ellei ilmoittautuminen ole avoinna. Mutta onneksi tähänkin olemme koulutustoimikunnassa päättäneet panostaa. Olemme yhteistyössä MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin kanssa tekemässä ensimmäistä versiota koulutuspoluista, joista toivottavasti on apua koulutuskalenterisuon läpi navigoinnissa. Koulutuspoluista tiedotetaan lisää, kun hanke valmistuu.
Syksy on reserviläisille yleensä kiireistä aikaa. Kursseja ja koulutustapahtumia järjestetään tiheään tahtiin ennen talvea ja samalla monen reserviläisen aika kuluu myös metsästykseen. Kaikkea ei aina ehdi tehdä, mutta joskus tämäkin syksy loppuu ja on taas aikaa miettiä uusia toimintamahdollisuuksia. Eli muistakaa aina välillä vilkuilla MPK:n koulutuskalenteria ja lukekaa piirien ja liittojen lähettämiä sähköpostitiedotteita, ettei se juuri sinulle sopiva kurssi pääse livahtamaan huomaamatta ohitse. Ja ennen kuin ehdimme jouluun, pystymme toivottavasti vihdoin ja viimein juhlimaan maamme itsenäisyyttä yhdessä, esimerkiksi Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa Helsingin yliopiston Suuressa juhlasalissa, Itsenäisyyspäivän vastaanotolla Bottalla tai Itsenäisyyspäivän iloisessa illassa Katajanokan Kasinolla.
Hyvää syksyä kaikille!
Axi Holmström
Yliluutnantti (res)
HRUP:n 2. varapuheenjohtaja