05/2016 puheenvuoro

Aiejulistus Yhdysvaltojen kanssa, ilmatilaloukkauksia, ohjusristeily Itämerellä ja pommituksia Aleppossa

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat aiejulistuksen torstaina 6.10. Tavoitteena on syventää kahdenvälistä yhteistyötä puolustuspolitiikassa, tiedonvaihdossa, suorituskyvyissä, valmiudessa sekä koulutus- ja harjoitustoiminnassa. Eteenpäin on päästy ajoista, jolloin sukellusveneen verrokkiäänen kuivasti todettiin saadun tyyneltä valtamereltä. Lisäkysymyksiä ei tehty, eikä olisi vastattukaan.

Samana päivänä, kuin aiejulistus allekirjoitettiin, Venäjän Sukhoi 27 hävittäjät rikkoivat Suomen aluerajan koskemattomuutta aina kahden kilometrin syvyyteen asti.  Hävittäjät olivat normi aseistuksessaan, mikä osaltaan saa tapahtuneen näyttämään astetta huonommalta. Sää- ja ilmaliikennetilan ei katsota pakottaneen venäläisiä koukkaamaan Suomen puolelle. Koneet ottivat ilmeisesti osaa suurempaan merelliseen saattotehtävään koskien Iskander- ohjusten kuljettamista Kaliningradin alueelle. Suomi oli nähtävästi hyvin jyvällä tapahtumista, koska vieraiden koneiden tunnistaminen ehdittiin tehdä lähietäisyydeltä.

Iskander- ohjusten näyttävä sijoittaminen Kaliningradiin seuraa johdonmukaisesti linjaa, jolla venäläiset haluavat kyseenalaistaa muiden itämerenmaiden merihuollon varmuuden kriisiolosuhteissa. Kun kantamakehiä piirrellään kartoille, hieman hullunkurisestikin Berliini on myös Iskanderien kantaman piirissä. Jollei Putin ole alkanut elää aivan omissa maailmoissaan, luulisi olevan suhteellisen kiusallista potentiaalisesti uhata yhden suurimman kauppakumppaninsa pääkaupunkia. Mittavat investoinnit nykyiseen ja tulevaan kaasuputkeen vaarantunevat, jos Saksa alkaa kaikin voimin etsiä muita energian toimittajia.

Venäjän ja Syyrian hallituksen joukkojen herkeämätön Aleppon kaupungin pommittaminen kansainvälisistä vastalauseista huolimatta ja siviiliuhreista piittaamatta alkaa saada enemmän ja enemmän rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä piirteitä. Kaupungissa arvioidaan olevan motissa lähes kolmesataatuhatta taistelutoimintaan osaa ottamatonta ihmistä. Turhaan ei ulkoministerimme kutsu tilannetta moraalisesti typerryttäväksi. Venäjän tavoitteena on säilyttää laivastotukikohtansa välimerellä, tästä ollaan valmiita maksattamaan pöyristyttävä hinta Syyrialaisilla.

Piirin alueella toiminta jatkuu kiireisenä ja Reserviläisliitolla on nyt neljä puheenjohtajaehdokasta

Kansainvälisen aliupseerien yhteistyötä edistävän järjestön CISORin ensimmäinen Suomen puheenjohtajamaana isännöimä kongressi järjestetään nyt Santahaminassa 13. -16.10. CISORin kaksitoista jäsenmaata on mukana kokouksessa, jonka teemana on Suomalainen puolustusratkaisu. Tästä aiheesta järjestetään seminaari 15.10. Santahaminatalossa. Tilaisuus sai hyvinkin korkeantason statuksen; paikalla ovat puhujina Puolustuvoimain Ylipäällikkö Presidentti Niinistö ja Komentaja Lindberg. Seminaariin on kutsuttu osallistujia myös piirimme yhdistyksistä. Santahaminan tapahtumasta vastaa piirimme edellinen puheenjohtaja Juha Parkkonen ja häntä on avustamassa piirimme toiminnanjohtaja Kari Talikka.

Reserviläisliiton vuosikokous pidetään Lappeenrannassa 19.11. Tällöin valitaan liitolle uusi puheenjohtaja ja äänestetään liiton sääntöjen muutoksista siten että liittohallituksen koon muuttamista koskeva hallintouudistus jätetään seuraavan puheenjohtajan kokoaman hallituksen pohdittavaksi.

Tällä hetkellä puheenjohtajaehdokkaiksi ovat asettuneet Mika Kari, Kari Kulmala, Jari Multisilta ja Ilpo Pohjola. Piirimme pyrkii järjestämään jäsentapaamisen, jossa mahdollisimman moni ehdokas olisi yhdistysten tavattavana ja tentattavana. Myöskin tuolloin on tarkoitus käsitellä sääntömuutosehdotus. On mahdollista, että tilaisuus järjestetään vuosikokousta edeltävällä viikolla.

Timo Soininen

Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry:n puheenjohtaja

Jaa uutinen: