04/2021 uutiset

Admiral pitka

Suomalaiset joutuvat turvautumaan laina-aseisiin. Käsittelyssä ruotsalainen AK-4, 7,62×51 mm, 1950-luvun suunnittelua. Aseen ja a-tarvikkeiden paino sen mukainen. Kuva Vesa Vepsä.

Järjestyksessään kahdeksas Admiral Pitka Recon Challenge -kilpailu järjestettiin Viron Saarenmaalla elokuun alussa. Kilpailu on Viron Kaitseliitin järjestämä ja se jatkaa vuonna 2011 viimeistä kertaa kisatun Erna Raid -kilpailun perinnettä.

Kilpailuun starttasi 26 nelihenkistä joukkuetta, joista noin puolet ei-virolaisia. Suomesta kisaan osallistuivat Rikaman ja Stadin Sissien joukkue Sissit. Rikama sijoittui parhaimpana ulkomaisena kuudenneksi. Sissit olivat kolmen naisen ja yhden miehen joukkueellaan sijalla 21. Suoritus on erinomainen. Jokainen maaliin tullut joukkue on voittaja – kuulostaa kliseeltä, mutta tässä kisassa se on totisinta totta.

Sissi ampumassa rastilla Golf. Tasapuolisuuden nimissä kaikki ampuivat samoilla aseilla. Kalustona pienoiskivääriksi modifioitu M-16. Kuva Kaitseliit FB-sivut.

MPK EI VOINUT TUKEA

Sissien kilpailuun lähtö vaarantui Puolustusministeriön linjattua, että MPK ei voi tukea kilpailuun osallistuvia joukkueita. Viime vuosina kisaan on valtaosin osallistuttu MPK:n kautta. Nyt kuitenkin lähti alta rahat ja muukin MPK:n tuki. Toivottavaa on, että ministeriö arvioisi uudelleen käsittämätöntä ja valitettavaa päätöstään niin, että MPK:n ulkomaisessa kilpailutoiminnassa voidaan palata takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

KORONAN VARJOSSA, KORONAN EHDOILLA

Kilpailu toteutettiin mahdollisimman koronaturvallisesti. Mm. kaikki Base Campiin saapuvat joukkueet ja toimitsijat testattiin pikatestillä portilla. Kisaa oli myös hieman lyhennetty ja huolto oli rajoitettu yhteen henkilöön per joukkue.

Golf-rastin EA-tehtävä. Kaksi partion jäsentä antaa ensiapua haavoittuneille toisten kirjatessa kuvan ulkopuolella raporttia haavoittuneista, annetusta hoidosta sekä jatkohoitoon kuljetuksen järjestelyistä. Kuva Vesa Vepsä

PITKA MATKA

Sissit starttasivat kisaan numerolla 13 keskiviikkona klo 20.00. Edessä oli 80 km ryteikköistä Saarenmaan metsää. Pääteiden käyttö oli kielletty ja pienemmillä teillä vaani voimakas, motivoitunut ja ärhäkkä vastaosasto OPFOR.

Heti torstaina aamuyöstä Sissien partio sai 18 tuntia kestävän tiedustelutehtävän, josta laadittiin kirjallinen raportti. Kohteena oli OPFORin tukikohta. Muita rasteja oli kahdeksan. Tehtävinä oli mm. pioneeritoimintaa, pistooli- ja kivääriammuntaa, epäsuoran tulen tehtävä, vanginsieppaus sekä monia tehtäviä ja esteratoja sisältänyt perjantain yleisörasti Golf. Tämä oli myös ainoa rasti, jolle huolto pääsi näkemään – joskaan ei huoltamaan – joukkuetta.

Golf-rastin esterata koostui lukuisista esteistä ja tehtäväpisteistä. Kaikki esteet ylitettiin varusteet ja aseet mukana. Kuva Vesa Vepsä

Osallistujien mielestä rankinta – ja myös yllättävintä – kilpailussa olivat hoitamattomat metsät. Erittäin tiheässä ja hoitamattomassa metsässä liikkuminen oli hidasta ja siitä aiheutui ainainen kiire ja lyhyet tauot. Sissien unet jäivätkin kahteen tai kolmeen tuntiin – siis koko kolmen yön aikana.

Reppujen kuivapainot olivat 13 kg:n tienoilla. Tähän päälle vesi ja virolaisilta lainattu ruotsalainen AK-4 kivääri a-tarvikkeineen. Vertailun vuoksi puolalaisilla oli 9 kg:n reput vesi mukaan lukien ja nykyaikaiset kevyehköt aseet ja a-tarvikkeet. Tuotekehitykselle on siis vielä tilausta.

Parhaina puolina kilpailussa sissit pitivät rastien monipuolisuutta ja vaativuutta, sitä että sai kokeilla omia rajojaan sekä joukkueen yhteishenkeä.

Kolmen yön ja kahden täyden päivän jälkeen Sissit ylittivät maalilinjan lauantaina aamupäivällä 11:en jälkeen Kuressaaren esikaupunkialueella. Huoltajaa jännitti loppuun asti joukkueen tilanne. Järjestäjien valitsema taktiikka oli, että kilpailun kulusta ei kerrottu mitään muuta kuin keskeyttämiset. Sissien näkeminen kiritaipaleen loppuvaiheessa oli todella sydäntä lämmittävä näky. Kaikki onnellisesti ja ehjänä perillä!

Vesa Vepsä

Sissit-joukkueen huoltaja

Renkaita ylös ja verkkoa pitkin eteenpäin. Eikä tässä vielä kaikki… Kuva Vesa Vepsä

Jaa uutinen: