04/2017 uutiset
Admiral Pitka Recon challenge
Admiral Pitka Recon challenge -sotilastaitokilpailu kilpailtiin tänä vuonna 1.-4. elokuuta Pärnumaalla Virossa. Vuosi vuodelta yhä kansainvälisemmäksi kehittyvään kilpailuun osallistui 28 joukkuetta. Tänä vuonna uutena osallistujamaana mukana oli mm. Bosnia-Herzegovinan joukkue. Suomesta kilpailuun osallistuivat Stadin Sissit.
Admiral Pitka Recon challenge -sotilastaitokilpailu on jo sinänsä yksi maailman vaikeimmista ja raskaimmista, eivätkä Pärnumaan vaihtelevat maasto-olosuhteet ainakaan kilpailua helpottaneet. Lisäksi lähes jatkuvasti muuttuvat sääolot toivat omat haasteensa sekä kilpailujoukkueille että järjestäjille, erotuomareista puhumattakaan.
Tänä vuonna kilpailussa oli mukana paljon tuttuja toimintarasteja, mutta myös uusia haasteita kipailijoille. Erityisen suosittu oli vesistönylitystehtävä, missä kilpailujoukkueiden tuli kuljettaa varusteensa kumiveneellä järvikapeikon kohdalta vastarannalle kumivenettä edellään työntäen. Veneeseen ei siis saanut nousta kyytiin. Kevyestä veden sivuvirtauksesta ja puuskittaisesta tuulesta oli harmia useimmille joukkueille, joten erikoisiakin ylitystapoja nähtiin. Mutta tyyli oli toisaalta vapaa. Muitakin tehtäviä kilpailureitin varrella oli jälleen kymmeniä miinakentän ylityksineen ja tuliylläkköineen. Lisäksi kilpailujoukkueita jahtasi yötä päivää vastaosasto, joka oli koottu virolaisista, suomalaisista ja unkarilaisista ajoneuvoineen. Mutta ennen kaikkea Admiral Pitka Recon Challenge on tiedusteluun keskittyvä sotilastaitokilpailu. Joukkueille oli annettu tiedustelutehtävä ja tiedusteltava alue oli enemmän kuin haasteellinen.
Suomalaisista, ruotsalaisista, virolaisista, norjalaisista ja tanskalaisista rauhanturvaajista ja reserviläisistä koottu erotuomariosasto sai ensi kertaa totutella uuteen ja erilaiseen toimintamaliin “uuden taistelutavan” muodossa. Kapt res Tomi Haimelinin johtama erotuomarijoukko oli jaettu A- ja B-joukkueisiin, joille kummallekin oli nimetty oma joukkueenjohtaja. Tällä tavoin onnistuttiin vähentämään kilpailun kiihtyessä painetta kilpailu- ja operatiivisen toimiston alueella sekä erilaisten “ilmoitustaulujen” käyttö, joita erinäiset tahot saattaisivat tähystää ja kuunnella kilpailun aikana. Kulloisellekin rastille tehtävään määrätty erotuomaripartio sai joukkueenjohtajalta selkeän ja toteuttamiskelpoisen tehtävän, jota tarvittaessa tarkennettiin operatiivisen toimiston osalta kilpailun edetessä ja erilaisten tilanteiden eskaloituessa. B-joukkueen joukkueenjohtajana toiminut alik res Juha Dahlman totesikin: -Koko ajan muuttuvan kilpailutilanteen muutoksien ja muiden erilaisten asioiden vieminen henkilökohtaisesti tuomarijoukkueille koettiin uutena vahvuutena. Samalla myös erotuomarit pystyivät reagoimaan saman tien erilaisiin tarpeisiin ja toimintaedellytyksiin kilpailureitillä, kun tieto liikkui nopeammin.
Yhtenä uutena tulokkaana Admiral Pitka Recon Challenge -kilpailun kansainväliseen erotuomarijoukkoon saatiin belgialainen 1 sdt Jacquet Romain. Hän sanoi uutta asiaa tulleen valtavasti muutaman ensimmäisen vuorokauden aikana. Romain onnistui oppimaan uusia taitoja, kuten tehokkaampaa kommunikointia eri maista saapuneiden sotilashenkilöiden kanssa sekä jakamaan osaamista puolin ja toisin. Romain on ollut mukana muissa eurooppalaisissa sotilasurheilukilpailuissa mukana vuosia, ja lähti nyt sekä erotuomarikollegojen kehotuksesta että mielenkiinnosta maailman rankimmaksi mainittua sotilastaitokilpailua kohtaan mukaan Viroon.
Haasteista huolimatta vain neljä kilpailujoukkuetta keskeytti kilpailun kokonaan. Viimeisen kilpailupäivän rankkasateet, maaston muuttuminen mutaiseksi sekä kilpailun aiheuttama yleinen väsymys näkyi joukkueissa monilla tavoin. Osa kilpailijoista jaksoi vitsailla vielä ennen loppujuoksua kun taas osa jatkoi matkaa enää vain vaiston varassa. Kilpailun voitti EDL District of Tallinn 1 (Põhja subunit). Suomen kilpailujoukkue ylsi sijalle 21. Mutta kuten niin monena vuonna aiemminkin suomalaiset näyttivät jälleen jopa ammattisotilaille, että suomalaisella sotilaskoulutuksella pärjää missä vain.
Jussi Wirtanen, kapt res
Jaa uutinen: