01/2017 pääkirjoitus

Tiedustelija Väättänen

Sain tammikuussa sähköpostia serkkuni pojalta, joka kertoi lukeneensa kirjan suomalaistiedustelijoista Venäjällä. Kirjan päähenkilö oli nimeltään Väättänen. Kiinnostuin asiasta niin paljon, että tilasin netistä kirjan itselleni.

Postin tuotua Ville Kaarnakarin kirjoittaman kirjan ”Operaatio Polar – Salaisen sodan salaiset partiot” avasin kirjan jostain keskikohdalta. Avaamaltani aukeamalta luin pari kohtaa:

Ensin ”Aamulla Väättänen oli päättänyt kuitenkin tarkistaa, oliko Seppänen ylipäätään majoittuneena hotelliin.” Ja sitten ”Väättänen lähti matkaan lauantaina ja tapasi yhden partiomiehen Haminassa, toisen Lappeenrannassa.”

Totesin tämän jälkeen, että kirjassa ei ole painettua sisällysluetteloa eikä henkilöluetteloa. Pitää lukea koko kirja, jotta saisi jutusta ja juonesta jotain tolkkua.

Seuraavana päivänä tapasin ystäväni Parole-lehden päätoimittajan Jukka Knuutin. Vanhaan tapaan Jukka palkitsi minut uusimmalla lehdellään. Kiitin lehdestä ja selatessani löysin Jukan tekemän lyhyen kirja-arvion otsikolla ”Suomalaistiedustelijat Venäjällä sodan jälkeen”. Arviossa ei Knuuti maininnut kirjailijan lisäksi yhdenkään muun henkilön nimeä.

Koska tiesin kirjassa kerrotun monessakin kohtaa sukunimikaimastani Väättäsestä eli Onni Väättäsestä kysyin Jukka Knuutilta oliko hän lukenut kirjan. Jukka väitti lukeneensa kirjan, mutta ei esittänyt mitään kommenttia kirjan Väättäsestä.

Lyhyesti Väättänen-nimestä. Isäni muutti vuoden 1939 syyskuussa 1600-luvulta saakka suvussamme olleen sukunimen Poukka nimeksi Väättänen. Tämä nimi on sitten ollut vanhempieni ja sisarusteni sukunimenä ja tällä hetkellä Väättäsiä on runsaat 20. Tunnen kaikki Väättäset ja he ovat sukulaisiani. Joukkoon ei kuulu eikä ole kuulunut Onni Väättästä.

En voi kehua olevani kovin innokas kirjojen lukija, mutta Ville Kaarnakarin kirjan ”Operaatio Polar” luin muutamassa illassa. Onni Väättänen ja hänen fiktiiviset tiedustelijakumppaninsa tekivät Suomessa ja myös sodan jälkeisessä Neuvostoliitossa  mielenkiintoisia ja huimia retkiä.

Välillä Onni Väättänen ja muutkin fiktiiviset tiedustelijat olivat yhteydessä brittien ja jenkkien tiedustelijoihin kuten myös suomalaiseen tiedusteluorganisaatioon. Jatkolukemiseni aikana minua ei enää häirinnyt sisällys- ja henkilöluetteloiden puuttuminen. Kirjan teksti on helppolukuista ja koukuttavaakin kuten Jukka Knuuti arvioi.

Kirjan lyhyillä kappaleilla on tiedusteluraporttien tapaiset otsikot kuten:

”Perjantaina 4. kesäkuuta

Kello 19.20

Rajavyöhyke – Koutero

Muurmanskin alue, Neuvostoliitto” jne.

Luin mielenkiinnolla kirjan 433 sivua ja elin vahvasti mukana nimikaimani ja hänen tovereittensa seikkailuissa. Ville Kaarnakari on ainakin tässä ”Operaatio Polar” kirjassaan onnistunut erittäin hyvin yhdistämään faktat ja fiktiot. Salainen kiinnostaa ihan tavallisena arkipäivänä, vaikka tämä salainen olisikin fiktiota.

Olin yhteydessä Ville Kaarnakariin ja kiittelin kirjasta. Sain myös lyhyen selvityksen Onni Väättäsen taustoista. Historia tuntee Mannerheim-ristin ritarin numero 119 Onni Henrik Määttäsen (1908 – 2010). Hän oli ainoa ritareista, joka saavutti 100 vuoden iän. Onni Määttänen oli jatkosodassa vääpelin arvossa Os. Kuismasen kaukopartiomiehenä. Vuonna 1968 Onni Määttänen ylennettiin ylivääpeliksi.

Kirjailija oli kirjaansa muuttanut kaukopartiomies Määttäsen nimeksi Väättänen. Olen yhtenä oikeista Väättäsistä nöyrän ylpeä nimikaimani ja hänen tovereittensa tekemistä huimista seikkailuista.

Lauri Väättänen

Kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikka sekä muutakin maailman menoa.

Jaa uutinen: