06/2017 uutiset

Talvisodan alkamisen muistojuhlallisuudet Helsingissä 30.11.

Talvisodan alkamisesta tulee 30.11.2017 kuluneeksi 78 vuotta. Tapahtuman muistoksi Helsingin varuskunta, Helsingin kaupunki sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt järjestävät Mannerheiminaukiolla muistojuhlan torstaina 30.11.2017 kello 9.00 alkaen.

Tilaisuuteen osallistuvat Puolustusvoimista varuskunnan päällikkö eversti Ahti Kurvinen, varuskunnan komendantti majuri Jari Puiras, sotilaspastori Risto Kaakinen, soitto-osasto Kaartin soittokunnasta sekä kunniavartiomiehiä.

 

Tilaisuuden ohjelma, Mannerheimin aukio kello 09.00

  • Oi kallis Suomenmaa, KAARTSK
  • Puhe, eversti Ahti Kurvinen
  • Seppeleenlasku Suomen marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan juureen
  • Seppelepartion lähettäminen, sotilaspastori Risto Kaakinen
  • Narvan marssi, KAARTSK
  • Maamme -laulu, KAARTSK

Hietaniemen sankarihautausmaalla noin kello 09.20:

  • seppeleenlasku Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle.

Veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt asettavat lippulinnan tilaisuuteen. Lippulinnan järjestäytymisestä ja johtamisesta vastaa Helsingin seudun Sotaveteraanipiiri. Helsingin Seudun Reserviläispiiri vastaa Suomen lipusta, kahdesta airuesta ja lipun kantajista.

 

 

 

TALVISODAN 1939 – 1940 KANSALLINEN MUISTOMERKKI

 

Muistomerkin paljastustilaisuus on Kasarmitorilla 30.11.2017 klo 17.00. Se on yleisölle avoin tilaisuus ja yleisö on sydämellisesti tervetullut seuraamaan tätä varmasti mieliin painuvaa tapahtumaa. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle viimeistään 16.45 ja varautumaan turvatarkastukseen.

Talvisota oli Suomen historian keskeisiä käännekohtia. Sillä oli ratkaiseva merkitys itsenäisyyden säilyttämiselle ja kansakunnan yhtenäisyydelle. Muistomerkin paljastaminen on osa sotiemme veteraanien, muiden sotaponnisteluihin osallistuneiden ja sodan seurauksista kärsineiden muistamista ja arvostamista tänä Suomen itsenäisyyden juhlavuonna.

Muistomerkkiprojekti käynnistyi jo noin 16 vuotta sitten, kun vuonna 2014 auto-onnettomuudessa menehtynyt Talvisotayhdistyksen perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja, professori Matti Palo alkoi puhua asian puolesta. Yhdistys perustettiin 2009, ja se alkoi heti aktiivisen työn muistomerkin aikaan saamiseksi. Yhdistyksen aloitteesta opetus- ja kulttuuriministeriö asetti muistomerkkitoimikunnan, jossa muistomerkin rahoittajien – valtion, Helsingin kaupungin ja Talvisotayhdistyksen – lisäksi ovat edustettuina mm. puolustusministeriö, Pääesikunta ja veteraanijärjestöt.

Muistomerkkitoimikunnan järjestämään kansainväliseen taidekilpailuun osallistui 258 työtä, joista voittajaksi palkintolautakunta valitsi 4.12.2013 kuvanveistäjä Pekka Kauhasen työn. Teoksen valmistaminen käynnistettiin välittömästi, mutta tämän noin 10 metriä korkean haponkestävästä ja peilikiillotetusta teräksestä valmistetun muistomerkin vaativa valmistusprosessi kesti runsaat kolme vuotta.

Muistomerkin kokonaiskustannus on 1,35 miljoonaa euroa, jonka valtio, Helsingin kaupunki ja Talvisotayhdistys ovat rahoittaneet tasaosuuksin, 450 000 euroa kukin. Talvisotayhdistys on ollut muistomerkin toteuttamisessa vastuullinen toimija, joka on neuvotellut ja tehnyt kaikki sopimukset, hoitanut muunkin juridiikan ja on huolehtinut projektin rahaliikenteestä. Sen lisäksi yhdistys on samalla kerännyt säätiöiltä, yrityksiltä, muilta yhteisöiltä ja kansalaisilta oman rahoitusosuutensa. Talvisotayhdistys luovuttaa muistomerkin Helsingin kaupungille.

Lisäksi yhdistys valtuutettiin valitsemaan muistomerkin jalustaan – palloon – tulevat talvisodasta kertovat 105 valokuvaa ja piirrosta. Kuvatyöryhmä Jouko Paloniemi, Christian Keil ja Matti Lehtimäki on käyttänyt viimeisen kolmen vuoden aikana satoja työtunteja valitessaan kuvat. Piirrokset on tehnyt graafikko Tuulikki Poutanen. Pallon ikkunoista katsottavat kuvat kertovat Suomen joutumisesta sotaan, sotatapahtumista, ulkomaisesta avusta, kotirintamasta, naisten ja miesten kohtaloista sekä rauhantulosta. Kuvia voidaan tarkastella myös mobiililaitteilla.

Jaa uutinen: