Harvinainen päiväkirjalöytö rivisotilaan jatkosotakokemuksesta

Uutuuskirja: Isänmaan vartiossa. Sotilaan muistiinpanoja, maisemakuvausta, ajatelmia ja tarinoita jatkosodasta

Kun sotiemme veteraanien joukon nuorimmatkin jäsenet ovat jo yli 90-vuotiaita ja tuon alunperin lähes puolen miljoonan miehen suuruisen joukon ollessa jo varsin pieni, nousee sotiemme tapahtumista esille enää harvoin uusia tapahtumia ja näkökulmia. Jatkosodan aikaisen rivisotilaan päiväkirjan löytymistä ja julkaisua voidaankin pitää harvinaisena tapahtumana ja päiväkirjan lukeminen avaa ainutlaatuisen näköalan sotilaan arkeen, tuntemuksiin ja sodan julmuuteen.

Reino J. Mäkilän , renkolaisen kauppiaan ja perheenisän, saatua 10.6.1941 kutsun saapua viipymättä armeijan ylimääräisiin kertausharjoituksiin, aloitti hän tunnollisen tapahtumien ja ajatusten kirjaamisen päiväkirjaansa. Päiväkirjaan, joka kuin ihmeen kaupalla on säilynyt Mäkilän suvun hallussa ja joka on nyt syntynyt uudelleen Mikko Äijön toimittamana kirjana.

”Koetan karistaa itseni vapaaksi kotoisista mietteistä. Olenhan nyt Suomen armeijan sotilas. Velvollisuutemme isänmaata ja kansaa kohtaan on seistä vartiopaikallamme ja turvata tälle, sekä tuleville sukupolville vapaa, itsenäinen ja eheä maa, jossa onni ja turvallisuus ovat jokaisen yksilön omaisuutta.” – R. J. Mäkilä, 8.7.1941

Sitaatti Reino Mäkilän ajatuksista kuvaa hyvin suomalaisten sotilaiden tuntoja jatkosodan alkaessa. Siihen sisältyy pelkoa tulevaisuudesta, huolta kotiin jäävistä, velvollisuudentuntoa ja myös toivoa paremmasta tulevaisuudesta tuleville polville, toivoa siitä että tämä olisi se viimeinen sota. Ajatuksissa oli talvisodan aiheuttamien vääryyksien korjaaminen, monien mielissä korkojen kera.

Reino Mäkilän autenttisista päiväkirjoista kuvastuu sodan aiheuttama ahdistus, kuolemanpelko, osin turhautuminenkin menetysten kohdatessa joukkoja. Jatkuva ikävä kotiin perheen luo leimaa Mäkilän päiväkirjamerkintöjä. Kuten moni muukin vastaavassa tilanteessa, myös Reino Mäkilä turvaa mielensä Jumalaan ja vahvaan uskoon ”korkeimman johdatuksesta”. Nykylukijan on helppo ymmärtää tämä luettuaan Mäkilän päiväkirjamerkintöjä.

Isänmaan vartiossa -kirjan suurinta antia on aito rivisotilaan kokemus sodasta. Päiväkirjassa jokainen sotilas on ihminen, kaveri  tai ystävä – ei vain luku tilastoissa niin kuin yleensä sotakirjoissa. Tämä tuo Isänmaan vartiossa -kirjan tekstiin inhimillisyyttä ja lämpöäkin, vaikka koetut asia olivatkin äärimmäisen raskaita. Reino Mäkilä ei sinänsä ota kantaa sodan julmuuteen tai esimerkiksi vihollisen tappamiseen, ne ovat osa sotilaan velvollisuutta ja arkea, joka on kestettävä.

Mikko Äijö on täydentänyt kirjan tekstin hienosti sodan laajempaan kontekstiin lukujen alkuun sijoittuvilla tietokatsauksilla. Tieto-osiot ja monet kuvat auttavat lukijaa hahmottamaan sodan kulkua ja antavat yhdessä päiväkirjatekstin kanssa lukijalle ainutlaatuisen kokemuksen ja näkemyksen Jatkosodan alun tapahtumista.

Kirja: Isänmaan vartiossa. Sotilaan muistiinpanoja, maisemakuvausta, ajatelmia ja tarinoita jatkosodasta

Kirjailija: Reino J. Mäkilä sekä Mikko Äijö

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Bookcover, Espoo 2018

ISBN 978-952-68990-3-9, kirjastoluokka 92.73

190 sivua, sidottu